Spor Bir Kültürdür

Spor, her yaşın sağlığı ve dinamikleri için yapılması kati suretle gerekli olan bir kültürdür. Aynı zamanda, karakter ve ahlaki düzeye katkısı olduğu gibi, birçok kötü yönelimlerin de engelleyicisi olarak tanımlanır.

Bizim de spordan, spor nezdinde futboldan beklentimiz bu yönde. Hem icra edilen faaliyetlerin muhataplarından, hem gönül vermiş bireylerinden ve hem de bu camiayı her türlü tasalluttan uzak tutan herkesten.

Öncelikle, ahlaklı sporcu ve başarılabilinirse son derece centilmen, parmak ile gösterilen (iyi anlamda) birer gönül vermişler ordusu sağlanırsa, başarı seviyesinde ki değişim ile birlikte varlığını sürdürdüğü şehrin kalitesinin de ne kadar arttığını çıplak gözle görme şansına ulaşmanız mümkün.

Aksi durumda, yani ahlaklı olmayan takımlar ve taraftarlar ile varılacak yer, kısa vadede başarı olarak gözlemlense de; holiganların, radikal taraftarın ve yığınlarca bireyin tek meşguliyeti haline geleceği gibi kibrit çöpü misali parlar, kurur, kül olur.

Oysaki halkların, toplumun ekonomik kalkınmadan daha çok ahlaki bir kalkınmaya, kültürel gelişime ve de üretip türetebilen bilinçli bireylere ihtiyacı var.
Bunu ulusaldan yerele indirecek olursak, İlçemiz olarak her alanda ki ahlaki seviyemiz ne yazık ki pekte iç açıcı değil.

Mustafa Bahadır’ın üniversitenin duvarında gördüğü Marks’ın şu aforizması, dünya görüşümün açı-yane kısmında yer etmiştir, “Dinden özür diliyorum, kitlelerin afyonu futbolmuş.”

Tedirginliğimiz, toplumsal seviyeyi yükseltme lüksü olan bir etkinliğin daha çok uyuşmuş, kopmuş, ahlaki ve kültürel tüm değerlerden soyutlanıp, tabiri caiz ise kaba-sapa, vahşi, ağzı bozuk, spor ahlakından uzak bireylerin türemesi.
Bu da zaten ‘afyon’ diye tabir edilen kısma geçilmiş olduğunu gösterir ki, sizlerinde malumu olduğu gibi; ‘kafası güzel’ tabirinin muhatapları ne denli tehlikeli ve bilinçsiz olduğudur.

Son yıllarımızın galibi, başarı nişanesi olan Kahta02Spor takımımız, tarihinin en parlak dönemini yaşıyor. Göğsümüz kabarmıyor değil.
Bu yazının harflerini dizerken, Başkan Musa Yıldırım’ın istifa kararını okudum. Şöyle ya da böyle, bu başarı bir şekilde birinin imamlığıyla bu seviyeye geldi.
Umarız ki yeni Başkan ve yönetim kurulu, Kahta02Spor’u bundan daha iyi yerlere getirerek, hem takım oyuncularına hem de Kâhta’ya yakışanı sergilerler.
Herkes için hayırlı olması temennileri ile…

Takımlarımıza, her anlamda destekçisi olmamız gerektiği konusunda herkesle aynı fikirde olsam da, yeteri kadar destek almadığı –en azından maddi konuda- iddialar arasında.

Takım olmak, takım ruhuna sahip olmak zor olduğu gibi birilerini ya da bir memleketi temsil ederken sadece kazanmak yeterli değildir. Elbette ki harikulade bir gayret, emek ister. Ama demek istediğimiz şey sadece topu evirip çevirmek değil.
Kâhtalı olmak, Kâhta’yı temsil ederken bireysel değil toplumsal düşünmektir. Böyle düşünüldüğünde daha az hata, duyarlı ve topyekün sağlam oluvermiş oluruz.

Ve yine Kâhta İdman Yurdu’nu unutmamak boynumuzun borcudur.
Geleceğin en kaliteli alt yapısı ile geliyor.
Çekirdekten yetişiyor, hem de her şeyiyle.
Özellikle ahlak, karakter eğitimi, iyi insan iyi birey, hatta iyi kul olma gayreti ile geliyorlar.
Onların maddi ve manevi katkıları göz ardı edilemeyecek düzeyde.

Hangi takım olursa olsun, sonuç olarak bizim, Adıyaman’ın özelde de Kâhta’nın takımıdır. Sahiplenmek, taraf olmak elbette ki görevimiz olmalıdır.

Biz bunu görev bilip, sahipleneceğiz. Onlarda, takım ve taraftarlar olarak ahlaki görselliklerine ve duruş nişanelerine dürüstlüğü ve adaleti hâkim kılmalıdırlar. Aksi taktirde ne başarı kalır, ne de taraftar.

Siyasi rant aracı, menfi malzeme ve birilerini bir yerlere taşıma aracı olmaktan uzak durmaları, takımın geleceği açısından ciddi önem arz etmekte.

Eğer herkesten, herkesin sahiplenmesi bekleniliyor ise, bazı kesimlerin tekelinde olmayan takımlar olmalıdırlar.

Yukarıda bahsini ettiğimiz maddeler, bir gurubu, takımı veya kitleyi başarıdan çok hezimete götürdüğü, tarihin sürekli tekerrür eden sayfaları arasında mevcut olduğundan ötürü yazma gereksinimi duyduk.

Kâhta’mız ve başarı üstüne başarı kat eden takımlarımız, harikasınız.

Bunu diğer spor dallarında da görmeyi arzu ediyoruz.

Özellikle okçulukta olsaydı iyiydi.

İnşallah Futbolda olduğu gibi, sporun her dalında başarılara imza atan koca bir memleket oluveririz.

Sağlıkla ve sporla kalın.

Selametle…

Önceki ve Sonraki Yazılar