Hüseyin Türkoğlu

Hüseyin Türkoğlu

Kahta Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Ne İş Yapar?

"Bir toplumun, bir şehrin ve bir milletin gelişimi, değişimi ve dönüşümü kültür, sanat, eğitim ve sporla mümkündür. Bu faaliyetler gösterilirken de 3 tane grup veya kitle hedef alınır. Bunlar; kadınlar, çocuklar ve gençlerdir."

Kahta Belediyesi, hangi kitleyi hedef alarak çalışmalarını yapıyor belli değil. Çünkü belediye, yaz aylarında ilçedeki gençlere, kadınlara ve çocuklara yönelik ne kültür, ne sanat ne de sosyal alanda ele avuca sığacak hiçbir yaz programı gerçekleştiremedi. Kahta Belediyesi olarak Sanat ve Meslek Eğitim Kursları bünyesinde şuana kadar hiçbir çalışma yapılmadı. Çünkü belediyenin öyle bir birimi yok. Ne kadar üzücü değil mi? Oysa Belediyenin mevzuatsal olarak yaz kurslarını açmasında hiçbir sıkıntı yok. Belediyeler yaz kurslarını tek başına yürütebiliyor. Ekonomik olarak bazı kurslarda da halk eğitimden destek alabiliyor. Bunu yapan belediyeler de var.

GENÇLERİMİZ NEDEN BÖYLE ORGANİZASYONLARDAN MAHRUM BIRAKILIYOR?

İlçemizdeki çocukların sosyal yönden gelişmesi, yeni bilgiler edinmeleri ve yeteneklerinin artırılması için yaz etkinlikleri kapsamında kursların açılmaması büyük bir eksikliktir. İlçedeki genç ve yetişkin nesiller, belediyenin birçok alanda alternatifler sunmasıyla beraber yeni bilgiler edinmeyi, sosyal ve kültürel yönden gelişmeyi ve yeteneklerini arttırmayı istiyor. Bunun için de Kâhta Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nden normal ve rutin işlerini yapmasını bekliyor. Belediyenin Kültür ve Sosyal işlerine bakan müdürlüğün sadece 2 konserle günü kurtarmanın derdine düşmesi çok vahim bir durum. Oysa Kahta Belediyesi kültür ve sanat alanlarında birçok etkinler yapabilir. Çeşitli yaz kursları düzenleyebilirdi. Bu kurslara katılan öğrencilerin satranç, bağlama, halkoyunları, gitar, tiyatro, yüzme ve futbol gibi kurslarının yer aldığı eğitimlere katılarak yaz tatillerini de doğru değerlendirmeleri sağlanırdı. Ayrıca çocukların kişisel becerilerine yönelik birçok kurs açarak yaz boyunca çocukların eğlenerek öğrenmesi için planlamalar yapılmalıydı. Çocuk ve yetişkinleri için eğlenceli, eğitici ve güvenli pek çok aktivite sunularak kaliteli bir tatil geçirmeleri sağlanabilirdi. Kâhta’nın gençleri, kadınları ve çocukları neden böyle güzel organizasyonlardan mahrum bırakılıyor?

BELEDİYENİN BEKLENTİLERE KULAK TIKMASI İLÇEYİ GERİLETİR

Sosyal ve kültürel beklentilerin giderek arttığı böyle bir çağda, Kahta Belediyesi’nin bu beklentilere kulak tıkması, ilçenin sosyal ve kültürel anlamda gerilemesine de katkı sağlar. Belediye, ilçenin gerilemesi için değil, ilerlemesi için çaba sarf eden bir kurumdur. Bu anlamda beklentilerin karşılanması noktasında belediyelerin rolü çok büyüktür. Hangi il ve ilçelere bakarsanız bakın, belediyeler değişen ve sürekli gelişen sosyal belediyecilik kavramını ön plana çıkarmıştır. Çalışmalarının büyük bir kısmını da bu anlamda yürütüyorlar.

BU MANTIK İLE ÇALIŞAN BELEDİYELER DİJİTAL ÇAĞA AYAK UYDURAMAZ.

İlçenin sadece yolunu düzelten, parklar alanları veya çevre yollarını açan bir belediye yıllar da geçse hiçbir mesafe kat edemez. Bu mantık ile çalışan belediyeler dijital çağa ayak uyduramaz. Çöp toplamak, yol yapmak parkları onarmak elbette yapılması lazım. 2 konser verildi. 10 konser de daha verilsin. Ama belediyeler ilçenin kültürüne ve eğitimine de katkı sunar. Bunun için Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü diye bir birim var. Bu anlamda başka il veya ilçelerde belediyeler nasıl bir kültür hizmeti veriyorlar gidip bir araştırın.

BUNU YAPAN BELEDİYELER DE VAR

Uzağa gitmenize bile gerek yok. Adıyaman Belediyesi’ne bakmanız dahi size bazı ipuçlarını verecektir. Adıyaman Belediyesinde şu an sporla ilgili, yüzme, masa tenisi, güreş, voleybol, futbol ve basketbol gibi alanlarda 2 bine yakın yaz spor okullarında öğrencilere hizmet veriyor.  Sanatla ilgili konservatuar birimi var. Burada piyano, bağlama, saz, gitar, tiyatro, halk oyunları, drama, yağlı boya ve karakalem resim kurslarında 400’e yakın öğrenci ye kurs veriyor. Meslek edindirme kurslarında ise ev hanımları ve daha çok kızlara yönelik faaliyet gösteriliyor. Kurs hocalarının ücretinin bir kısmı Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından ödenmektedir. Eğer istenirse kurs hocalarının ücretinin tamamı halk eğitim tarafından sağlanabiliyor. Adıyaman Belediyesi şu anda 29 branşta, 72 tane kurs, 5 tane kadın gençlik merkezinde faaliyet gösteriyor. Bu kurslarda bin 300 kişi, halı kursu, ev tekstili kursu, bakır işleme, kabak işleme, okuma yazma, Kur'an kursu, bilgisayar, muhasebe dersleri veriliyor.

DEVLETİN BUNCA İMKÂNI VARKEN VATANDAŞLARA BÖYLE HİZMETLERİN VERİLMEMESİ BÜYÜK BİR TALİHSİZLİKTİR.

Kahta Belediyesi bu kursları veren hocaların maaşını ödemede sıkıntı yaşamaz. Çünkü bu kurslardaki hocalara usta öğretici deniliyor. Usta öğreticilik belgesi olan bu insanlar Halk Eğitim Mürlüğü'ne başvuruyor. Halk eğitim, bunların kabulünü yapıyor ve ücretleri halk eğitim tarafından veriliyor. Belediye sadece bunlara mekân sağlayarak organizasyon yapar. Yani bir belediye isterse tek başına da ya da kurs hocalarının ücretini tamamen halk eğitim üzerinden ödemesini yaparak istediği şekilde kurs açabilir. Yeter ki belediyelerin bu noktada biraz gayretleri olsun. Devletin bunca imkânı varken ilçedeki vatandaşlara böyle hizmetlerin verilmemesi gerçekten büyük bir talihsizliktir.

 

huseyin-turkoglu.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum