Yine Cehalet, Yine Kan ve Gözyaşı

Sincik’te iki aile arasında “kaçak kazı” meselesi yüzünden çıkan silahlı kavgada 7 kişi hayatını kaybetmiş, 3 kişi de ağır yaralanmıştır. Ağır yaralı hastaların akıbeti de henüz belli değil. Verilen bilgilere göre bir hafta önce, Jandarmanın bir ihbar üzerine yaptığı baskın sonucu 5 kişi suçüstü yakalanmıştır. Jandarmaya kimin ihbarda bulunduğuyla ilgili birbirini suçlayan iki aile Cendere Köprüsü yakınlarında bulunan bir mevkide karşılaşınca aralarında silahlı kavga çıkmış ve kavga sonuncunda 7 kişi hayatını kaybetmiştir.

Maalesef insanımız yine cahilce kan döktü ve geride birçok yetim, dul ve gözyaşı bıraktı. Definede dul, yetim ve göz yaşı çıktı. Belki kaçak kazı yapan insanlar kazı sonunda ne çıktığını görmediler. Yine anneler, bacılar ve yetim kalmış çocuklar ağladılar. Onların yüreği dağlandı. Bir kere daha insanın vahşi yüzü ortaya çıktı. Uzaktan yakından haberi duyanlar üzülecektir; ne kadar cahil olduğumuzu, birbirimize karşı ne kadar müsamahasız olduğumuzu göreceklerdir. Kimisi bizim cahilliğimize gülecek, kimisi de ne kadar vahşi ruhlu insanların aramızda bulunduğunu düşünecektir.

Menfaat söz konusu olunca insan ne akrabalık ne arkadaşlık ne insanlık ne de dini dinliyor. İnsanın ruhunda, bu kötülük vardır. Ruh terbiye edilmedikçe, bu kötülüklerden arındırılmadıkça insan bu şekilde birbirinin kanına girer. İnsanımız kendi el emeğiyle kazandığı helal lokmadan yiyip kendi onurunu koruma yerine kısa yolda paraya sahip olmanın peşindedir.  Bunun için arkadaşını, kardeşini ve hatta babasını dahi kazıklayarak para kazanmanın yoluna düşebiliyor. Sadece ilçemizde değil her tarafta insanlar, kolay yolda, helal ve haram demeden, onuruna yakışanı düşünmeden para kazanmanın peşindedirler. Eğitimin en büyük amacı bu bozuk ruh halinin izalesi olmalıdır.

Allah Teâlâ, İsrailoğullarına, “Altı gün çalıştıktan sonra cumartesi günü oturun ibadet edin.” emrini boşuna vermemiştir. İnsan her an azgın ve saldırgan bir varlığa dönüşebilir. Bu dünyada kazandığı şeyler, onun cehennem ateşini kızıştırması için taşıdığı benzin ve kibrit olabilir. İnsanların mal, para, makam ve mevki sahibi olmadan önce ahlaklı dürüst ve onur sahibi olması gerekir. Onur, emek harcamadan, sağdan soldan kendi hakkı olmayan şeylere tamah ederek elde edilmez. Eline aldığı paranın, yediği lokmanın helalıyla onur kazanılır. İnsanımıza bunu öğretmemiz gerekir. Bu bilincin verilmesi gerekir. Zengin olmak için helal ve harama dikkat etmeden mal ve para kazanmanın peşinden koşuşturan insanla baş etmek zor. Önce onu eğitmek gerekir. Allah beterin beterinden saklasın.

Selam ve dua ile.  

Önceki ve Sonraki Yazılar