İsmet Yılmaz
Seçim Sürecine Yönelik Bazı Tespitler
Sürecin başında genelde bir aday favoridir.
Favori aday seçim sürecini iyi yönetirse seçimden birinci çıkar.
Partileri yani adayları temsil edenlerin yaptıkları bazı hatalar adaya oy kaybettirirken bazı kötü hatalar da seçimi kaybettirebilir.
Karargâh açılışlarıyla adaylar arkalarına rüzgârı alabilir.
Genel Başkanların seçim bölgelerinde yaptıkları mitingler, adayların karargâh açılışında arkalarına aldıkları rüzgârı güçlendirir.
Esnaf ziyaretlerinden çok aile, kabile, aşiret, STK, kurum ziyaretleri oy kazandırır.
Esnaf ziyaretleri adaylara daha çok öz güven aşılar. Toplumdaki karşılığını görmüş olur.
Seçim döneminde başta biraz parlamış olan adaylar, kazanabilecek adaylar şekillenmeye başlayınca hızlı bir şekilde oy kaybetmeye başlarlar.
Son yıllarda moda haline gelen gece katılımları seçimin sürecini pek etkilemez. Zaten katılım yapanlar baştan beri renklerini belli edenlerdir.
Esnaf, aile, STK... Ziyaretlerinde adayın yanında gezen kişiler özenle seçilmelidir. Toplumda antipatik olarak nitelendirilen kişiler, partiyi avantajlı durumdan dezavantajlı duruma geçirebilir.
Gençlik kollarının yereldeki etkisi geçen dönemlere göre daha fazladır. Aile büyüklerinin aldığı kararlardan çok yüreğinin sesini dinleyen bir gençlik var.
Kadın kolları başkanları ve yönetimi özenli seçilirse örgütlü çalışmayla beklenilenden daha fazla oy toplayabilirler.
Eskiden olduğu gibi bazı kesimlere iş sözü verme şehrin genelinde artık etkili olmuyor. Pek kimse bunlara inanmıyor. Çünkü insanların geneli artık bunları aştı, herkes sadece memlekete hizmet bekliyor.
İş ve rant sağlama beklentisi olanlar seçimden seçime değişmeyen kesimlerdir.
Rant sağlama peşinde koşan aileler ve kesimler hangi aday etrafında toplanırsa getirdikleri oyların en az beş katını da kaybettirirler.
Adayın hitabeti, iletişimi, geldiği aile, yetiştiği çevre, eğitim düzeyi, birikimi, liderlik vasfı vb. iyiyse gitgide oy kazandırır ama kötüyse gitgide oy kaybettirir.
İktidar partilerinin adayları her zaman avantajlı bir şekilde yarışa başlarlar.
STK kültüründen gelen, daha önce seçime girmiş olan, siyaseti iyi bilen aileden gelen, toplumda yaptığı birtakım projelerle, güzel çalışmalarla adından bahsettiren kanaat önderleri, aktivistler... yarışa avantajlı bir şekilde başlar.
Encümen listeleri, kılı kırk yararak hazırlanmalıdır. Toplumun her kesimini temsil eden bir meclis oluşturulmalıdır.
Meclis üyelerinden kaynaklanan memnuniyetsizlik beklenildiği kadar oy kaybettirmez. Çünkü seçmen artık bilinçli oy kullanıyor. Mecliste farklı, başkanlıkta farklı tercihler yapabiliyor.
Sürecin ortalarından itibaren adaylar arasında başlayan oy kaymaları seçime doğru çok hızlanır. Seçime iki üç gün kala bazı adaylar erime noktasına gelir, bazıları da zirveye oynar.
Kâhta gibi yerlerde adaylar projelerinden çok vatandaşla olan iletişimiyle, onun kalbine dokunmasıyla oy toplayabilir.
Değerli dostlar, tespitlerimiz şimdilik bu kadar diyoruz. Allah'a ısmarladık...
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.