Enerji Verimliliği Zorunluluktur

Herkesin ortak konusu artık enerji. Sosyal medyada binlerce, belki de on binlerce elektrik ve doğalgaz faturası paylaşılıyor. Odak noktası yüksek maliyet ve "Ne yapmalıyız?" sorusu...

Küresel çapta yaşanan enerji krizi Türkiye'de de yılbaşından itibaren etkisini gösterdi. Sanayi, ticarethane, tarım ve mesken abone gruplarında artan maliyetler vatandaşı kara kara düşündürürken acil eylem planı gerekiyor.

Küresel çaplı bu krizden etkilenmemek mümkün değil. Türkiye'de bu krizle beraber müthiş bir enerji talep artışı da yaşanıyor. Doğalgazda yaşanan artış yüzde 23,2 seviyesinde. Bu talep artışına karşı hem ekonomik hem de kaynak çeşitliliği anlamında hazır olmak lazım. Elimizdeki en büyük silah ise enerjiyi verimli ve tasarruflu kullanmaktır.

Yaşanan enerji krizinin birçok nedeni var. Uluslararası standartlarda doğalgaz ve petroldeki hareketlilik nihai tüketiciyi etkiliyor. Ancak maliyet krizi ile beraber Türkiye'deki talep tarafındaki artış da enerji maliyetlerinde önemli bir rol oynuyor.

DOĞALGAZDA YÜZDE 23.2'LİK TALEP ARTIŞI

Botaş verilerine göre Türkiye, 2021 yılında 61,6 milyar m3'le rekor tüketim gerçekleştirirken 2020 yılına göre bu artış oranı yüzde 23,3 olarak gerçekleşti. Talep tarafı bu artışın nedenleri pandemi, sanayi ve imalatta büyüme ve artan nüfus oranları.

İSTANBUL'UN BİR GÜNLÜK DOĞALGAZ TÜKETİMİ 24 TANE ATATÜRK BARAJI DEMEK

İstanbul son iki haftadır ortalama günlük 55 milyon m3 doğalgaz tüketiyor. Elektriksel açıdan bu rakam 550 milyon kWh elektriksel enerjiye eş değer. Atatürk Barajı günlük 23 milyon kWh elektrik üretiyor.

İstanbul'un birgün de, yani son 24 saatte tükettiği doğalgaz miktarı 24 tane Atatürk Barajına eşdeğer. Atatürk Barajı ise 2400 MW kurulu güçle Türkiye ve Avrupa'nın en büyük, dünyanın 5.büyük barajı...

ELEKTRİK TALEP ARTIŞI ÜÇ ATATÜRK BARAJI KADAR

Elektrikte ise talep artışı çok yüksek seviyelerde seyretti. 2020'de Türkiye 305 milyar kWh elektrik tüketirken 2021 yılında yüzde 8,6 artışla 330 milyar kWh'e yükseldi. Bir yıldaki 25 milyar kWh'lık bu elektrik tüketim artışı bir yılda üç tane Atatürk Barajı'nın ürettiği elektrik enerjisi ile eş değer.

EN GÜÇLÜ SİLAH ENERJİ VERİMLİLİĞİ

Küresel enerji krizi, pandemi ve artan talep artışı tüm enerji gruplarını etkilemektedir. Bu maliyet artışına karşı vatandaşlarımıza da sorumluluklar düşüyor. Yapılan araştırmalarda nihai tüketiciye gelen enerjinin ortalama yüzde 20 ile 25 arasında israf edildiği biliniyor. Bu tüketilen hayali enerjiye karşı yapısal çözümlerle beraber alacağımız basit önlemlerle tasarruf sağlayabiliriz. Yediden yetmişe herkese sorumluluk düşüyor. Bu münasebetle bilinçli enerji tüketimi yolunda enerjiyi verimli kullanmak bir zaruret haline gelmiştir.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.