Şanlıurfa Badem Üretiminde Kahta’yı Örnek Alıyor

Şanlıurfa, Türkiye’de badem üretiminde ilk sırada yer alan Kahta’yı örnek alarak bir çok bölgeye badem ağacı dikmeye başladı. Adıyaman sınırına yakın olan Hilvan ve Karaköprü ilçelerinin kırsalına badem ağaçları diken çiftçiler yaklaşık 20 bin dönümlük alanı badem bahçesine çevirdi. Çiftçiler, ektikleri bademlerle Kahta’ya rakip olmayı hedefliyor. Geçen yıl kabuklu olarak kilosu 43 liradan alıcı bulan bademin bu yıl 50 liranın üzerinde satılması hedefleniyor.

Tarlada çalışarak okul harçlığını biriktirdiğini belirten geçici tarım işçisi Emine Bakay, "Sabahın erken saatlerinden itibaren tarlaya geliyoruz. Akşam güneş batmaya yakın evimize dönüyoruz. Yevmiye olarak 60 lira alıyoruz. Biz kadınlar, ağaç altında badem topluyoruz. Daha önce erkekler tarafından bademler ağaçlardan sopalarla sökülüyor. Bizde arkalarından yerde topluyoruz. Burada çalışmak zor ama okula gittiğim için harçlığımı çıkarıyorum. Bazen ailem okul harçlığımı veremiyor. Ben de burada çalışarak okul harçlığımı çıkarıyorum" dedi.

"İş yorucu, yevmiye az"

Tarlada çalışan işçilerden Muhittin Bakay, "Bademde hasat zamanı geldi. Bizde işçiler olarak hasat yapıyoruz. Genelde hasat Eylül ayında başlıyor. Şanlıurfa'da işçi yevmiyeleri az oluyor. Hava çok sıcak, işçiler çok yoruluyor buna rağmen yevmiyeler çok az oluyor. Şanlıurfa dışında mesela fındık işçilerinin yevmiyesi yüksektir. Burada ise fıstık olsun, badem olsun yevmiyeler az oluyor. Şanlıurfa dışında yevmiyeler nasılsa burada da öyle olsa iyi olur. Genelde burada yevmiye 60 liradır. Tarlada çalışanların çoğu öğrenci kesimidir. Okul harçlıklarını çıkarıyorlar" şeklinde konuştu.

"Bademe rağbet arttı"

Son 5 yıldır çiftçilerin tarlalarına badem fidanlarını ekerek bademe yöneldiğini aktaran çiftçi Abdülkerim Kaya, "Badem bahçemiz var. Sabahın erken saatlerinden itibaren işçileri tarlaya getiriyoruz. Burada hasat yapıldıktan sonra yine servislerle evlerine bırakıyoruz. Son 5 yıldan beri çiftçiler, tarlalarına badem ekmeye başladı. Baya bir rağbet var. Bu bölge çiftçisinin yüzde 50'si tarlalarına badem ağaçları ekti. Genelde burada su olmadığı için badem verimi yüksek oluyor. Fıstık ile verimi hemen hemen aynı geliyor. Badem Şanlıurfa'da yakında adından söz ettirecek. Geçen yıl saf badem 43 liradan alıcı buldu. Bu yıl 50 liranın üzerinde alıcı bulacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

inasi-inan-001.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum