Kahta Kaybederse Bunun Sorumlusu, Kazanırsa Kahramanı Olursunuz

Kahta Belediyesinin 2020 meclis toplantısında Kamu Yararı maddesi muhalefetin oylarıyla kabul edilmedi. İlk önce bu kamu yararının ne anlama geldiğini size anlatayım. Daha sonra Kahta’daki çekişmeye döneriz. 

Belediye Yasası’nın 15/son maddesinde yer alan “Belediyenin proje karşılığı borçlanma yoluyla elde ettiği gelirleri, şartlı bağışlar ve kamu hizmetlerinde fiilen kullanılan malları ile belediye tarafından tahsil edilen vergi, resim ve harç gelirleri haczedilemez” hükmü yer alıyor. Buna istinaden belediyenin hizmette fiilen kullandığı araç ve gereçleri alacaklılar tarafından haczedilemiyor. Bu hükümle belediyenin birçok malına herhangi bir şekilde haciz gelmiyor ve hizmette devamlılık sağlanıyor.

Şimdi Kahta’da belediye ile muhalefet konumundaki AK Parti arasında yaşanan karşılıklı atışmaya gelelim. Belediye Başkanı Yusuf Turanlı 2019 yılının değerlendirmesini yaptığı bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Kamu Yararı maddesinin mecliste kabul edilmediğini vurguladı. Meclis her yılın ilk toplantısında birçok madde ile birlikte bu maddeyi de kabul ediyordu ama bu defa mecliste çoğunluğu elinde bulunduran AK Parti tarafından red edildi. Geçmiş yıllarda belediye başkanları meclisin çoğunluğunu da elinde bulundurduğu için bu maddenin kabul edilmesinde bir sorun yaşanmıyordu.

Günümüzde bu madde gerekli mi değil mi. Bence madde kısmen gerekli olduğu kadar kısmın de çok gereksiz. Eski meclislerin bu maddeyi kabul etmeleri büyük bir hataydı. Bu madde yüzünden belediyeler keyfi borçlanmalara gidip ödemeleri keyfi yapıyordu. Bir başka değişle belediyeye yakın insanlar paralarını alırken diğerleri ise uzun süre para alamıyordu. Buna bir nevi yandaş kayırma da denilebilir. Şimdi Kahta Belediye Meclisinde çoğunluk muhalefet durunda olan AK Partinin elinde. AK Parti de kozlarını kullanmak istiyor. Bunun ilçeye yansımasını ileri tarihlerde göreceğiz. Gerçekten belediyenin hizmet yapmasının önü mü kesiliyor, bunda bir art niyet mi var, bakacağız. Bunları konuşmak için çok erken ama şöyle bir gerçek var, halk meclis çoğunluğunu AK Partiye verdi. Meclisten hatalı bir karar çıkarsa bunun sorumluluğu AK Partili üyelerde. Yani kimse art niyetle bir şey yapmaya kalkışmasın. Halk bunun hesabını çok kolay sorar. Sandıkta hallaç pamuğu gibi atar.

KISA VADELİ KARGAŞA

Kısa vadede bu karar Kahta’ya zarar verecektir ama uzun vadede olumlu yansımaları olacağını düşünüyorum. Belediye artık keyfi, yani gerekmediği sürece bir borçlanmaya gidemeyecek.  Borçlanırken daha dikkatli olacak. Hizmet ayağında azalma olacak ama borç batağından da kurtulacak. Bunu özelde kimse için söylemiyorum. Yani Yusuf Turanlı’nın döneminde olması tabiki onun için büyük bir talihsizlik ama tekrar söylüyorum, bu art niyetle yapılmışsa onu farklı bir ortamda tartışmalıyız. Şimdi bizim önümüzde bir hükmün kaldırılması var. En zor şartlarda bu nasıl telafi edilir ona bakmak lazım.

SİYASİ KİMLİĞİMİZİ BİR TARAFA BIRAKALIM

Bedir Yeni ve Yusuf Turanlı’ya da yapıcı eleştiriler yapmalarını tavsiye ediyorum.  Bir defa bile olsa siyasi kimliğimizi bir tarafa bırakalım. Kahta hep çekişmelerden dolayı kaybetti. Bundan sonra kaybetmemeliyiz. Muhalefet karar alırken kişisel düşünmeyerek ilçenin geleceğini hesaplamalı. Bu yüzden her ne kadar birbirinize muhalifseniz bile oturup Kahta’nın geleceği için ortak kararlar almalısınız.  Koltuk ve makam sevdasına kapılıp gitmeyelim. Nefsine yenilen yarı yolda kalır. Yerel bir sözümüz var “Bulgur eken de öldü” diye. Bu söz her şeyin ne kadar geçici olduğunu anlatıyor. Makam, mevki. Kahta’da sizden başka hizmet yapacak kimse yok. Kahta kaybederse bunun sorumlusu, kazanırsa kahramanı olursunuz. Bu sözlerim milletvekilleri için de geçerli. İnsanlar size seslenirken şu partinin “Vekili”, bu partinin “Vekili” demesinler. Şu partinin “Milletvekili” desinler. Milletin vekili olduğunuzu gösterin. Seçim bitti. Bir sonraki seçime kadar çok zaman var. Onun için oturup karşılıklı ve mantıklı kararlar alın. Alamayacak olan varsa bir gün daha o koltuğu meşgul etmesin. O koltukta oturacak çok kişi var. Bu halk size güveniyor. Büyük umutları var. Bu umudu ve güveni boşa çıkartmayın. Selametle kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum