Herkes Kahraman Olamaz

Kahraman kelimesinin anlamını herkes iyi bilir. Mutlaka herkesin bir kahramanı vardır. Mesela bir çocuğun kahramanı ya annesi ya da babasıdır. Benim bahsedeceğim kahramanlık biraz bundan farklı. Tarih her zaman kahramanlar doğurur.

Bu kahramanlar genellikle dünyanın akışına yön verir. İsimleri asla unutulmaz. Öldükten yüzlerce yıl sonra bile insanların kalbinde yerleri olur. Elinde güç olup ‘ Ben kahraman olayım’ demekle kahraman olunmaz. Siz kendinizi ne kadar kahraman olarak görseniz bile önemli olan insanların sizi kahraman olarak görmesidir. Zaten hiçbir kahraman da ‘Ben kahraman olayım’ diyerek de ortaya çıkmaz. Sizin yaptıklarınız sizi doğal olarak bir kahraman yapar. Hitler çok güçlüydü ama asla bir kahraman olmadı. Birinci Dünya Savaşının seyrini değiştiren ABD’de de kimse kahraman olmadı. Roma İmparatoru Sezar da kahraman değildi. Kahraman Malcolm X’di. Şeyh Şamil’di kahraman. Aliya İzzetbegoviç de bir kahramandı. Atatürk de bir kahramandı. Selahaddin Eyyubi, Che Guevara, Nelson Mandela, Gandi, Muhammed Mursi, Seyit Kutup, Ayetullah Ruhullah Humeyni… bunlar gerçek kahramanlardı.

Kahramanların amacı vardır. Amaçsız kahraman olmaz. Bu kahramanlar amaçları için ölmeyi de göze alır çünkü onların amacı ya halklarını zulümden kurtarmak ya da inançlarını özgürce yaşamalarını sağlamaktır. Zulmedenler asla kahraman olmaz. Zaten bu kahramanlar kendi halklarını korudukları gibi karşı tarafa da zulmetmezlerdi. Mesele Selahaddin Eyyubi savaş kurallarını İslami olarak tam uygulamıştır. Karşısındaki düşman atta düşünce ona bir at vermiş ve sonra savaşmaya devam etmişti. Adaletin eşit şartlarda savaşmak olduğunu biliyordu. Belki size tuhaf gelebilir ama bir savaşı da sadece bu yüzden kaybetmiştir. İşte kahraman olmak bunları da hesaba koymaktır.

O yüzden kahraman olacaklar adil olmalı, herkese eşit mesafede durmalıdır. Hak, hukuk ve adaleti eşit bir şekilde sağlamalıdır. Bunu yapmayanlar tarihten silinip gider. İsimleri her anıldığında arkasından bir dua değil beddua okunur. Kahraman olacaksanız bir elinizde siyah kağıt, diğer elinizde ise beyaz kağıt olmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum