Fatih Sultan Mehmet Han’ın Portresi

İstanbul Büyükşehir ( İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu Twitter hesabından "Londra'da açık artırma ile satılan, Fatih Sultan Mehmet Han’ın günümüze kadar gelebilmiş üç orijinal portresinden biri olan, İtalyan ressam Gentile Bellini’nin atölyesinden 15. yüzyılda çıktığı tahmin edilen yağlıboya tabloyu İBB olarak satın aldık"  mesajıyla duyurdu.

Tabloyu 770 bin sterline (6 milyon 500 bin lira) satın alan İBB, Bu tablo üzerinden tartışmaların odağında yer aldı. İtalyan ressam Gentile Bellini tarafından 1480 yılında yapılan ve Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet'in başka bir kişi ile ( İlber Ortaylı, tabloda yer alan ikinci kişinin Cem Sultan olduğunu söylüyor)  resmedilen tek portresi.

Yaklaşık bir ay önce İstanbul’da bulunan türbelerin onarımını yapan İBB, Sosyal medyada paylaştığı görüntülerde Ekrem İmamoğlu’nun Fatih Sultan Mehmet Han’ın türbesini ziyaret ederken ellerini arkasına bağlayarak gezmesi tartışmalara sebep olmuştu. Bana göre Bu tablonun alınması biraz da o görüntüleri unutturmak. Ama sebep ne olursa olsun bu tablonun İstanbul’a gelmesi ve İBB gibi bir kurumun buna vesile olması çok önemli. Tablo eğer güzel bir sergi organizasyonu ile sergilenirse zaten satın alındığı para miktarını kat be kat aşarak İBB kasasına o parayı iade eder fazlasıyla.

Birinci yılını geride bırakan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, gerek sosyal medyada gerekse de günlük tartışmalarda bir kesim tarafından olumsuz anlamda eleştirilirken bir kesim tarafından da yere göğe sığdırılamıyor. Her ne hikmektse de İmamoğlu sürekli polemik konusu olmayı başarıyor. Bana göre bu tartışmalar belediyecilik çalışmalarını geride bırakarak siyasi tarafgirliği derinleştirmiştir. Ki belediyecilik siyasi polemiklerle değil, hizmet ile akılda kalmalı.

İstanbul’da yaşayan bir vatandaş olarak geçen sene yapılan yerel seçimler ve iptal kararı ile tekrarlanan İstanbul seçimi ile birlikte İBB Başkanı olan İmamoğlu, akıllarda belediyecilik ile ilgili çalışmalarla değil de girmiş olduğu siyasi polemiklerle yer etmeye devam ediyor. Siyasi tartışmaların odağında yer alan İmamoğlu, güzel işlere imza atıyor. Bunlardan bazıları; Korku tüneline dönen İstanbul Otogarı’nın ihyası, yıllardır su akmayan İstanbul çeşmelerinin onarımı, vb işler halkın teveccühünü kazansa da akılda kalan siyasi polemikler oluyor.

Toplum olarak büyük bir sorunumuz var! Bir işin yanlış ya da doğru olmasından çok o işin kim tarafından yapıldığına odaklanarak toplumca ileride telafi edilemeyecek hasarlara sebebiyet veriyoruz. Ve ne yazık ki sanal bir hayat yaşıyoruz hem de hiç farkında olmadan. Konuştuğumuzda çok adaletli, iyilik sahibi, hak sahibi,.. oluyorken realitede bunu tam tersini yapıyoruz.

Ya olduğumuz gibi görünelim ya da göründüğün gibi olalım….

Önceki ve Sonraki Yazılar