Yerel Basın

Kamuoyunun ülkede ya da yaşanılan yerde olup bitenlerden haberdar olabilmesi adına kullanılan iletişim ağına medya, bunun ulusalın dışında, olduğu bölgede yürütülmesine yerel medya denir.
Yerel medyanın, olduğu toplumda toplumu ilgilendiren her konuyu tarafsızlık ilkesi çerçevesinde, adil ve dürüstçe yayına alıp kamuoyuyla paylaşması basının temel ve değişmez kuralı olmalıdır.
Yerel basının önemini ne kadar görmezden gelirsek gelelim, doğrunun, hakikatin ve de o gücün gücünü asla saklayamaz, yok sayamayız. İyinin ve kötünün, faydalı ve zararlının, duyarlılık ve içtenlik yüklü olay ve etkinliklerin, mahrumiyet, mağduriyet, mağlubiyet esaslı durum ve hallerin haberdarı olabilmek, en hızlı şekilde onlara ulaşabilmek, yetişmek, iletmek… Tüm bu ve buna benzer iletişim ilintilerini yine iletişim aracı olan yerel basınlar sayesinde alıyor, duyuyor ya da görüyorsunuz. Kötüyü anında TV kanallarına pelesenk eden bu sistemin iyiyi, ülkenin ve toplumun faydasına olan haber niteliğinde ki olay ve durumları yine aynı hız ve doğruluk ilkesiyle pelesenk edilebilir. Varlığını sürdüren haksızlıkları, yolsuzlukları, zalimlik ve de kötülükleri anında yayabilir, haykırabilir bir kanalın, bir basın yayın organının varlığı kime faydalı olmaz ki. Elbette ki bir kısım insan, doğrudan, dürüst ve tarafsız haberden korkacak, korktuğu için savaş açacaktır. Zaten tarafsız medya olmanın, dürüst ve adil durmanın yolları dikenli değil midir?

Ulusal basında gördüğünüz haberlerin yüzde yetmişi yerel basının üretimidir. Onların perde arkasında hınca hınç çalışıyor olmalarının eseridir. Dışarından “eline almış kamerayı” cümlesine sığdırılmış, basite indirgenmiş telafuzları, harcanan emeğe ve alın terine hakaret niteliğindedir. Bir anda birçok yerde olmayı neredeyse başarmış olan bir mesleği küçümsemeyin, ta fizanda ki mevzu sana kadar geliyorsa! Ve yine her dile, dine ve renge ses olan bir basının neleri haykırabileceğini siz tahmin edin artık.

İlçemizin, her zaman olduğu gibi maruz kalıyor olduğu birçok yoksunluk ve yoksulluk var. Garibanlığın ötesine geçmeyen bu haller nasıl ifade edilebilir, gerekli mercilere nasıl iletilebilir, sorumluların “biz görmedik, bilmiyorduk” cevaplarını nasıl ekarde edebilir? Sorularının tüm cevapları güçlü ve tarafsız bir yerel basının bağrında yatıyor.
Yine, turizm bölgesi olmamız hasebiyle varlığını sürdüren roma kalıntılarını unutmamak, turist kitlesi için doyurucu bir sesin varlığı kesinkes gereklidir. Tarım bölgesi olmamız hasebiyle tarımsal yoksunluğu ses yapıp göklere kadar çıkaracak bir ses olmak, Gençlerin günbegün battıkları uyuşturucu, başıboşluk, kahve köşelerinde ki yıpranışlarını, yok oluşlarını çözüm merkezlerine ulaştıracak bir havai fişek görevi doğrultusunda yayın yapan bir basın düşünün!

Yerel basının kıymeti harbiyesini telakki edin, koruyuculuk vasfı ile sahiplenin, tarafsızlık ilkesi ile ayakta durmaya and içen bir grup insanı tarafgir kılmayın, kıldırmayın!

Onları taraf yapan yine bir taraftır…

Doğru haberler ile muhatap olmanız dileğiyle.

Önceki ve Sonraki Yazılar