Virüs Adıyaman’da hızlı ilerliyor

Bir çok yerde korona virüs salgını geriliyor. Bu gerileme ülke tablosuna da yansıyor. Sağlık Bakanlığının her gün yayımladığı tabloda bunu görmek mümkün ama Adıyaman’da ise tam tersi bir durum var. Her geçen gün vaka sayılarında artış oluyor. Bunun neden kaynaklandığını araştırmak lazım.  İnsanlar mı çok umursamaz yoksa yetkililer mi yeterli önlem almıyor, çok merak ediyorum.

Yanı başımızda nüfusu 2 buçuk milyonu bulan Şanlıurfa gibi bir il var. Buradaki vaka sayıları ile ölü sayıları toplam nüfusu 600 bin civarında olan Adıyaman’dan daha düşük. Yüzdeliğe vurduğumuzda arada ne kadar büyük bir uçurum olduğu görülüyor. Son 4 günde 60 yeni vaka ortaya çıktı. Genel toplamda vaka sayısı 450’yi aştı. Ölü sayısının ise maalesef 14 olduğunu biliyoruz. 

Şöyle bir geçmişe gidip medyada çıkan haberleri gözümün önüne getiriyorum. Bir çok ilde hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygulanırken Adıyaman’da “Halk parklara koştu” “İnsanlar baharın tadını çıkarıyor” “Güneş kendini gösterince Adıyamanlılar yeşil alanlara akın etti” tarzı haberler gördük. Yani etrafımızdaki illerin hepsinde sokağa çıkma yasağı uygulanırken biz normal hayatımıza devam etmeye çalıştık. Tabi hiç tedbir alınmadı demiyorum ama alınan tedbirlerin de ne kadar yetersiz olduğu rakamlarda ortaya çıkıyor. 

Şimdi sıkı önlem almanın zamanı. Bunun için geç değil. Sonuçta insan hayatı söz konusu. Bir de karşımıza daha büyük bir tehlike çıkabilir. Nedir o tehlike size kısaca anlatayım. Virüsler her zaman mutasyon geçirmeye müsaittir. İnsan vücudunu tanıdıkça daha güçlü hale gelir. Buna karşı vücut da bağışıklık sistemini geliştirir. Bu da virüs ile bağışıklık sistemi arasında büyük bir mücadelenin ortaya çıkmasına neden olur. Bağışıklık sistemi zayıf olan, kronik rahatsızlıkları bulunan insanlar bu mücadeleyi kaybedebilir. İşte bu yüzden sıkı önlem almalıyız.

Küçük bir çocuktan tutun, en yaşlısına, bürokratına, siyasetçisine kadar herkese iş düşüyor.  İlerde daha vahim tablolar oluşursa bunun bedelini hepimiz öderiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.