Mossad’a göre Türkiye İran'dan daha tehlikeli

Mossad’a göre Türkiye İran'dan daha tehlikeli

İran'ın gücü kırılgan, asıl tehdit, Türkiye'den yükseliyor.The Times yazarı Roger Boys, yazısında Mossad'ın Türkiye'yi İran'dan daha tehlikeli gördüğünü ve Türkiye'yi ''şeytanlaştırmaya'' çalıştığını öne sürdü.

İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkiler yalnızca son yıllarda kırılgan ve soğuk hale gelen diplomatik yolla kötüleşmekte kalmayıp, aynı zamanda Ortadoğu'da istihbarat koridorlarına, bölgesel ittifaklara, güç ve nüfuz mücadelesine de etki etmiş durumda.

Times gazetesinin diplomasi yazarı Roger Boys, Mossad şefi Yossi  Cohen'in, Mısır, Suudi Arabistan ve BAE'den yetkililerle gizli bir görüşme aracılığıyla bir araya gelerek "Recep Tayyip Erdoğan iktidarındaki Türkiye'nin İran'dan daha büyük bir tehlike oluşturduğunu" dile getirdiğini iddia etti.

Roger Boys, İsrail ile BAE arasındaki ittifakın mimarı olarak kabul edilen ve Başbakan Binyamin Netenyahu'nun körfezdeki elçisi olarak addedilen Mossad Başkanı'nın ''İran'ın gücü kırılgan, asıl tehdit, Türkiye'den yükseliyor'' söylediğini ifade etti.

Boys'un, yazısında Mossad şefi Cohen'in bu girişimini ''İsrail'in, senelerce ortak düşmanlarının İran olduğunu dile getirdiği körfezdeki ortaklarıyla birlikte Türkiye'yi şeytanlaştırma çabası'' olarak değerlendirmesi dikkat çekti.

Öte yandan İsrail medyası, Suudi kaynaklara dayanarak "Mossad Başkanı Cohen'in, Türkiye'nin Ortadoğu, Körfez ve Kuzey Afrika'daki bölgesel etkisine karşı koymanın yollarını tartışmak için Ocak 2019'da Suudi, Mısır ve BAE'li yetkililerle bir araya geldi" iddiasında bulundu.

Kaynaklara göre bu toplantı, Mossad başkanı da dahil olmak üzere dört ülkenin üst düzey istihbarat yetkililerinin katıldığı bir Körfez başkentinde gizli bir şekilde düzenlendi.

Kaynaklar, toplantıda Mossad başkanının "İran'ın gücü kırılgan asıl tehdit Türkiye'den yükseliyor" ifadesini kullandığını ve bunun üzerine toplantıya katılanların hiçbir şekilde alenileştirilmemesi şartıyla ''Türkiye tehdidi'ne karşı 4 önlem'' üzerine ittifak ettiklerini aktardı.

Mayıs 2010'da İsrail donanmasının Gazze'ye giden "Mavi Marmara" özgürlük filosunu durdurmasının ve gemideki 10 aktivisti katletmesinin ardından iki ülke arasındaki ilişkiler askıya alınmıştı.

Aradan geçen 6 yıl sonra Haziran 2016'da Ankara'yı ikili ilişkilerin yeniden sürdürülmesi için ziyaret eden Mossad Şefi Cohen, İsrail ile Türkiye arasındaki uzlaşmanın ''vaftiz babası'' olarak görülüyor

Ancak Tel Aviv Üniversitesi Ulusal Güvenlik Araştırma Enstitüsü, İsrail ile Türkiye arasındaki diplomatik krizin derinleşmesi, bir önceki duruma dönmenin imkansızlığı ve iki ülke arasındaki bölgesel politikalarda uyum ve işbirliği olasılığı üzerine yaptığı açıklamada, yakın gelecekte Ankara-Tel Aviv ilişkilerinde olumlu gelişmeler yaşanmasının uzak bir ihtimal olduğunu belirtti.

Kayanak: 7 Sabah

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.