Kudüs Muhabiri Şirin

Uzun süredir el-Cezire televizyonun Kudüs muhabirliğini yapan Şirin Ebu Akile İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetmiş, şehit olmuştur. Ezilenin dini sorulamayacağı gibi mazlum için yardıma koşana da dini sorulmaz. 70-80 yıldır Filistin'de Müslüman, Hristiyan ve başka inançlara mensup olan Filistinlilere kan kusturan İsrail terörüne karşı savaşan herkesi bizden, ezilen mazlumlardan kabul ediyoruz.

Rachel Aliene Corrie israil zülmünü protesto etmek için hayatını verdi. Bunun için Rachel Aliene Corrie bizdendir, diyoruz. Onu kendimizden farklı görmüyoruz. Kıldığımız namaz, söylediğimiz kelime-i şehadet bizi zulme ve zalime karşı harekete geçirmiyorsa ve en azında buğz ettirmiyorsa; içimizde zalime karşı bir nefret uyandırmıyorsa o namazın ve söylenen o kelime-i şehadetin ne anlamı vardır. Kâbe'de namaz kılıp defalarca kelime-i şehadet getirip İsrail'e her türlü desteği veren Müslüman ülke yöneticileri var. Onlar bizden midir? Elbette ki hayır. Onlar kime destek veriyorlarsa onlardandırlar. Bir kere dahi olsa İsrail’in zulmünü dile getirmeyen, kınamayan ve Müslümanların, İsrail’in ağır bombardımana karşı küçük çaplı silahlarla karşılık vermesi sonucu yaralanan İsrailli çocuklar için ağlayan, göz yaşı dökenler mi bizden? Müslüman çocuklarının değil de İsrailli çocukların acısıyla yanıp tutuşan ve göz yaşı döken ne kadar bizdendir.

 Kuzey Kore lideri, “Ben İsrail diye bir devleti tanımıyorum.” dedi. Kaç tane, ben Müslümanım deyip kelime-i şehadet getiren lider bu cümleyi söyleyebildi? İsrail-Hizbullah savaşında İsrail’in bıraktığı tahribatı görüntülemek için Lübnan-İsrail sınırında incelemelerde bulunan gazeteciler ve gözlemciler arasında Edward Said de vardı. Edward Said Siyonist İsrail askerlerinin kulübesine yaklaşarak İsrail askerlerine taş atmıştı. Yanındaki gazeteciler ve gözlemciler ne yaptığını sorduğunda “Ben, yarın torunlarım zulme karşı ne yaptın diye sorduklarında verebilecek bir cevabımın olması için işgalci askerlere taş atıyorum.” diye cevap verir. Evet, Kadisiye savaşında Sa’d bin Ebi Vakkas’ın attığı ve İran ordusunu hezimete uğratan ok kadar kıymetli bir taştı Edward Said’in Siyonist askerlere fırlattığı taş.

Zulme karşı haksızlığa karşı duran bizdendir. Müslümanlar Habeşistan’a sığındıkları zaman Mekkelilerin zulmüne karşı çıkıp Müslümanları zalim Mekke müşriklerine teslim etmeyen Necaşi’nin yaptığını halen yad etmekteyiz. Necaşi’nin açık ve net bir şekilde iman ettiğine dair bir belge ve bilgimiz var mı? Hayır. Sadece Peygamber’in (sav) gıyabında kıldığı bir cenaze namazı rivayeti vardır. Bu konuda sadece yorumlarımızla onun Müslüman olduğunu söylüyoruz. Bizim yorumlarımız elbette ki din veya akide değildir. Silahını, kalemini hatta Rachel Aliene Corrie gibi kefenini alıp da zulme karşı savaşa gelene ‘senin dinin nedir? Hangi mezheptensin?’ deme lüksümüz yoktur.

Evet bütün bunları niçin gündeme getiriyoruz? Bu hafta, 11 Mayıs 2022 de İsrail askerleri tarafından şehit edilen, kendini tanıdığı günden bu yana kalemini hep işgalci güce karşı kullanan, Müslüman Hristiyan ayrımı gözetmeden, silahların gölgesinde, atılan bombaların bıraktığı toz, duman ve göz yaşı ortamında her zaman Filistin’i, Kudüs’ü savunan ismi gibi şirin olan Şirin Ebu Akile’nin şehadeti münasebetiyle gündeme getiriyoruz. Sağda solda Şirin Ebu Akile Müslümanıydı? Onun için ‘Allah rahmet eylesin.’ diye bilir miyiz, gibi anlamsız ve çapsız sorularla karşılaşmaktayız. Bana göre bu sorular Hz. Ali’nin karşısına geçip de “Hüküm ancak Allah'ındır. Sen Allah'ın hükmüyle hükmetmedin. Sen kafirsin.” diyen Harici taifesini hatırlatıyor. Yıllarca Müslümanlara kan kusturanlara hiç laf etmeyen buna karşın samimi Müslümanları ufak tefek hatalarından dolayı tekfir edenleri aklıma getirmektedir.

Sözü fazla uzatmadan Necaşi, Edward Said ve Rachel Aliene Corrie bizden olduğu gibi Şirin Ebu Akile de bizdendir. Benim inancımda olmayabilir fakat bir Müslüman olarak benim yapmak isteyip de yapamadığımı yapan biriydi. Ben Allah'ın ona merhamet edeceği umudunu taşıyanlardanım. Allah'ın rahmeti benim veya birilerinin tekelinde değildir ki biz onu birilerinden esirgeyelim. Allah hepimizin ne yaptığını en iyi bilendir. Allah rahmetini taksim etmek bizim işimiz değildir. Bunun için gazetecilik mesleğini en güzel bir şekilde yapmaya çalışan Müslüman ve Hristiyan’ıyla Filistin’i savunan ve bu uğurda şehit olan Şirin Ebu Akile için Allah’tan rahmet diliyorum. Ben Şirin Ebu Akile’yi her zaman ya arkasında veya önünde Mescidi Aksa olduğu halde haberlerini verdiğini gördüm. Ben buna şahidim.  Selam ve dua ile.

abdullah-yekta.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar