İnternet gazeteciliği için önemli bir adım

İnternet gazeteciliği için önemli bir adım

Sabah.com.tr’nin haberine göre, Google'ın Rupert Murdoch’a ait ABD merkezli bir şirket olan News Corporation’ın üç yıllık bir anlaşma imzaladı.

Sabah.com.tr'ye özel açıklamalarda bulunan SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, bu anlaşmanın internet gazeteciliği için büyük bir adım olduğunu vurguladı.

Eraslan: "Bu anlaşmanın diğer ülkelerde de gerçekleşmesi halinde yayın şirketlerinin haberlerini daha fazla kullanıcıya ulaştırması da mümkün hale gelecektir." dedi.

Google, Rupert Murdoch'a ait ABD merkezli bir şirket olan News Corporation'ın üç yıllık bir anlaşma yaptığı duyuruldu. Anlaşmaya göre Google, The Wall Street Journal, The Times, Australian, Sky News, Fox News ve The Sun gibi tüm dünyada yayıncılık faaliyetinde bulunan pek çok haber şirketini bünyesinde barındıran News Corporation'dan gelen haberleri arama motorunda gösterebilmek için ödeme yapacak. Şirkete ait haberler Google'ın video haberciliği platformu olan "News Showcase" alanında yayınlanacak.

Yapılan açıklamaların ardından Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (SODİMER) Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

ANLAŞMA HABER MEDYASI PAZARLIK YASASININ ARDINDAN GERÇEKLEŞTİ

Google ile Rupert Murdoch anlaşmasının Avustralya'daki yeni yasanın ardından gerçekleştiğine dikkat çeken Eraslan, "Avustralya'lı bir iş adamı olan Rupert Murdoch ile Google gibi iki büyük şirket arasında gerçekleşen anlaşmanın Avustralya'daki Haber Medyası Pazarlık Yasası'nın ardından gerçekleşmesi büyük önem taşımaktadır. Bu yasa teknoloji şirketlerinin kullandığı içerikler için medya kuruluşlarına ödeme yapmasını kapsamaktadır. Avustralya'daki yasal düzenlemeler internet gazeteciliği için güzel bir gelişme. Google'ın bu anlaşmayı kabul etmesi de şirketin yasal düzenlemelere ılımlı bir yaklaşım sergilediğini gösteriyor. Google'a ait bir platform olan Youtube'un ülkemizde yürürlüğe giren Sosyal Medya Yasası kapsamında da bir temsilcilik atadığını gördük." diyerek gelişmeleri değerlendirdi.

İNTERNET GAZETECİLİĞİ İÇİN BÜYÜK BİR ADIM

Google'ın telif ödemeyi kabul etmesinin ve 3 senelik bir anlaşmayı imzalamasının internet gazeteciliği için büyük bir gelişme olduğunu ifade eden Eraslan, "İnternet gazeteciliği her geçen gün gelişmektedir. Sosyal medya devi şirketler de bu sektörün önemini farkındadır. Bu anlaşmanın diğer ülkelerde de gerçekleşmesi halinde yayın şirketlerinin haberlerini daha fazla kullanıcıya ulaştırması da mümkün hale gelecektir. Bu da küresel anlamda değerlendirildiğinde büyük bir güçtür." dedi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.