Sizden Gelenler

Sizden Gelenler

Huzuru Bulmak Hususunda / Ahmet TAPAN

Gelişen teknoloji ile birlikte birçok yönden artan imkanlar ve belki de tarihin hiçbir döneminde nimetlere ulaşmada bu kadar bolluk ve bereketli bir dönem gelmemiştir. Gerçekten de Allah (Sübhanallahü Teala) içinde bulunduğumuz şu çağda nimet ve rızık kapılarını sonuna kadar açmıştır. Tabi bunları söylerken dünyada açlıktan veya yetersiz beslenmeden dolayı ölen ya da hastalık çeken insanlar da yok değil ama bunların olmasının sebebi gelir adaletsizliği, malum bazı ülkelerin diğer ülkeleri sömürmeleri ve zenginlerin fakirler konusundaki sorumluluklarını yerine getirmemelerinden kaynaklanıyor. Şimdi sorum şu; madem ki bu kadar imkan ve olanaklarımız var peki niye mutlu olamıyoruz ya da niye huzuru bir türlü bulamıyoruz? Cevap basit aslında, Rabbimizin bizim için kemale erdirdiği biricik islamımıza dört elle sarılmıyoruz da ondan. Dört elle diyorum çünkü islamı uzaktan yaşayanımız, kendi iç aleminde yaşayan veya dini ile dünyalık işlerini birbirinden ayırıp yaşayan vs. bu listeyi uzatmak mümkün; bunların hepsi de sorunlu görüşler aslında bu yaşadığımız şey tam olarak islam değil yani biz tam olarak bir Müslümanın  yapması gerekenleri yapmıyoruz dolayısıyla dini biraz biraz yaşadığımız için kendimize müslümancık desek daha iyi olur. İşte sorunun kaynağı bu dinimizi tam anlamıyla yaşamamak. Nasıl ki yarım hekim candan yarım hoca dinden ediyorsa ; yarım yamalak, kıyısından köşesinden yaşadığımız islam da bize huzur vermez. Beyhude arıyoruz huzuru. ‘Huzur İslamda ‘derken emin olun bizim yaşadığımız eksik islam kastedilmedi bu yüzden huzurlu değil müslümancıklar. Huzuru; çarpık ilişkilerin olduğu, ailenin itibar ve onurunun ayaklar altına alındığı, sevgi- saygı, takatin, hoşgörünün olmadığı sonradan olma beşeri sistemlerde aramamalıyız .

Kendimizi içinde bulduğumuz bu girdaptan kurtulmak imkansız değil. Dermanı olmayan bir dert değil içinde olduğumuz bu sorunlu durum. Eğitimdeki sarmal yaklaşım metoduyla  önce islamı içimizde benimseyip kendi nefsimizde yaşayacağız daha sonra ailemiz, arkadaşlarımız, akrabalarımız, memleketimiz, tüm Müslümanlar ve en nihayetinde tüm insanlık berrak ve saf olan ilahi nurdan nasiplenecek ve tüm dünyaya böylelikle Allahın olmasını istediği nizam sağlanmış olur. Müslümanın derdiyle dertlenmek, iyiliğe sevk kötülükten alıkoyma, Komşularımızla iyi geçinme ve her ne olursa olsun akrabalık bağlarımızı koparmayıp daha da sağlam yapma yine bizi huzura götürecek birkaç güzel haslet olarak sayılabilir.

Bir şeyi anlayabilmek onu yaşayabilmek için iyi tanımalı ve iyi bilmeliyiz. Dinimizi ne kadar bilirsek, okursak o kadar onu sahiplenip doğru ve eksiksiz bir şekilde yaşayabiliriz. Bu yüzden okumak son derece önemli. Bizi atıl ve pasif olmaktan kurtaracak,  iyi işlerde bize enerji verecek  ve bizi kamçılayacak çok önemli eylemdir okumak. Bu yüzden değil midir islamın ilk emrinin ikra(oku) olması. Okuyan kişinin zihni açık olur ufku geniş kelime haznesi de zengin. Kendini iyi bir şekilde ifade eder okuyan kişi ve mutlu olur.

Bu yüzden lütfen okuyalım.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar