Gaziantep’ten Asgari Ücrete Tepki

Gaziantep’ten Asgari Ücrete Tepki

“Gıdaya senede sayısız zam, işçiye bir kere. Bu adalet değil”

İslami Analiz Haber sitesinin yer verdiği detaylara göre; 53 yaşındaki Para Koleksiyoncusu Esat Kaplan, “Gaziantep’te 15 yıldan beri para üzerine araştırma yapıyorum. Eski dönem paralara merakım ise 30 yıllık bir geçmişe dayanıyor. Maalesef pandemi sürecinden bu yana işleri tamamıyla kaybetmiş bir durumdayız. Sıfıra geldik artık borçla ayakta durmaya çalışıyoruz. Yıllardır emek verdiğim yurtdışı bağlantılarımla genişlettiğim koleksiyonumdaki paraları satmak zorunda kalıyorum. Bu ekonomik krizde para kazanamıyorum diye paralarımı satıyorum. Günü kurtarmak için 5’e aldığım paraları bire satıyorum. Benim işim yüzde 99 düştü, çünkü bizimki tamamıyla zevk işi müzeyi ziyarete gelecek insanlar, mutlu olmalılar, keyifleri yerinde olmalı, ekonomik açıdan rahat olmalılar. Ben müzeye giriş ücreti 3 lira alıyorum. Fakat hiç gelen yok. İnsanlar kendi derdine düştü, karnını doyurmaya çalışıyor. 30 yıllık emeğin yaklaşık bir yıl içinde heba oluyor. Gaziantep özel müzeler kapanıyor. Ben de ayakta durmaya çalışıyorum” dedi.

Gazete Duvar'dan Ali Vefa Yurdal'a konuşan, yeni asgari ücretin yetersizliğinden yakınan Abdi Karakan da “Kışlık kömür satan bir işyerinde çalışıyorum. Yeni asgari ücret fiyatlandırılması hiç iyi değil. Neye yetecek? Aylığa mı gidecek, çoluğa çocuğa mı yedireceğiz? Su, elektrik parası derken bin 500 lirayı buluyor. Ne yapacağız, nasıl olacak ben de bilmiyorum. Geriye kalan bin 300 lirayla aybaşına ne yapacağım. Kuru ekmek mi alalım, bir sürü giderimiz var. O zaman gıda ürünlerine de senede bir zam gelsin. Gıdaya senede sayısız zam, işçiye bir kere. Bu adalet değil” diye konuştu.

Ekonomik krizden dolayı 3 elemanını çıkarmak zorunda kaldığını söyleyen Bakır İşleme Zanaatkarı Mehmet Ali Ayalp ise, “Daha önce 3 tane işçim çalışıyordu. Hem onlar kazanıyordu hem de ben kazanıyordum. Ekonomik kriz büyüdükçe üstüne bir de salgın gelince işçileri çıkartmaktan başka çarem kalmadı. Hükümet herkesi ücretsiz izine ayırmış, o parayı kabul edenlerin bugün asgari ücrete itiraz etmemesi lazım. İşçiler günlük 39 liraya mecbur bırakıldığında isyan edecekti. Asgari ücret tabii ki yeterli değil. Fakat her şeye susarsanız buna da susmanız gerek” şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.