Kızların okuma mücadelesini yazdı.
Bölgenin yakın zamandaki yapısını yansıtan kitapta, kızların geleneklere rağmen okuma mücadelesini vurgulamaktadır. Kızların okuma mücadelesinin özellikle bir kadın yazar tarafından dile getirilmesi eğitim camiası tarafından da daha anlamlı görüldü.
O yıllarda cehalete karşı sessizce savaş açtığını belirten 3 çocuk annesi Şahinder Öncü Fırat, okumayı çok sevdiğini ama maddi nedenlerden dolayı okuyamadığını söyledi.
Kitabını bitirdikten sonra baskı aşamasında çok büyük zorluklar yaşadığını ifade eden Yazar Fırat, kömür almak için ayırdığı parasını kitabının basımına harcadığına dikkat çekti.
Okuma sevgisi içinde ukde kalan Fırat, 36 yaşında ilk kitabını yazdı. Küçük yaşta okuldan alınan 3 çocuk annesi Şahinder Öncü Fırat, “Bu kitabımı 18 yıl önce yazdım. Okumayı çok istedim ama okuyamadım. Eğitime karşı olan sevgim çok büyüktü. Eğitim aydınlık bir gelecekti biliyordum. Ama cehalet çok daha güçlüydü. O zaman cehalete karşı sessizce küçük dünyamda savaş açtım. Herkesten gizli geceleri televizyon ışığının aydınlanıp kararan ışığında kırık bir kalem parçasıyla abimin eski defterlerine yazdım. 3 yıl boyunca çok zor şartlarda geceleri uykumdan çalarak yazdım. İyi ki yazmışım, halen yazmaya devam ediyorum.” Dedi.
Günümüz kızlarının daha şanslı olduğunu vurgulayan Yazar Fırat, “16 yaşında yazmaya karar verdim. Yakın zamana kadar cehaletten dolayı kız çocuklarının ikinci planda tutulduğunu, özellikle okuma haklarının engellendiğini bunu da ilk kitabım olan Kelebeklerin Çırpınışı adlı romanında vurguladım." Diye konuştu.
Haber: Hüseyin Türkoğlu