Selvi paylaştı "Sosyal medya düzenlemesi ne anlama geliyor?"

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, gündemde yer alan sosyal medya kanuna ilişkin bugünkü köşesinde kulis bilgilerini paylaştı.

Selvi'nin yazdığı sosyal medyaya getirilecek sansür yasasından maddelerin birisinde "Hesapların gerçek kimlikleri üzerinden açılması zorunluluğunun getirilmesi, sahte hesapların engellenmesi," yazıldığı görülüyor. Selvi'nin Hürriyet'te "Sosyal medya düzenlemesi ne getiriyor?" başlığıyla yayımlanan bugünkü yazısının ilgili kısmı şöyle;

HUKUKİ VE MALİ YÜKÜMLÜLÜKLER GELİYOR
Yeni düzenlemeyle sosyal medyaya “Hukuki ve mali yükümlülük” getiriliyor.
Bunun için;
1. Sosyal medyada yer alan hukuka aykırı içeriğin kaldırılması veya erişimin engellenmesi için şirketlerin Türkiye’de temsilci bulundurmaları,
2. Hesapların gerçek kimlikleri üzerinden açılması zorunluluğunun getirilmesi, sahte hesapların engellenmesi.
3. Kişilik haklarının ihlali ve özel hayatın gizliliğinin ihlali durumunda yapılan başvuruların 48 saat içinde cevaplandırılması yükümlülüğü getirilmesi.
4. Sosyal medya platformlarına içeriğin çıkarılması ve erişimin engellenmesi kararlarının uygulanmasına ve başvurulara yönelik yapılan işlemlere ilişkin olarak 3 ve 6 ayda raporlama yükümlülüğü konulması planlanıyor.

YAPTIRIM İÇİN BANT KISITLAMASI
5. Düzenlemede temsilci atamamakta direnen şirketlere yaptırım açısından bant kısıtlamasına dönük bir düzenlemenin yer alması planlanıyor.  Yasa çıktıktan sonra ihtar edilmelerine rağmen 30 gün içinde Türkiye’ye temsilci atamazlarsa bant genişliğinin yüzde 50 daraltılması, buna rağmen temsilci atamamakta direnmesi durumunda ikinci bir ihtarda bulunulup 30 gün içinde bant genişliğinin yüzde 95 oranında daraltılması düşünülüyor.
PARA CEZASI GETİRİLİYOR
6. Mahkeme kararı ile içerikleri kaldırmayan sosyal medya ağlarına kademeli bir para cezası da getiriliyor. Sosyal ağlar içeriğin kaldırılmasına ilişkin başvurulara 48 saat içinde cevap vermedikleri takdirde 5 milyon TL, raporlar ve istatistiki bilgi verilmediğinde 10 milyon TL, verilerin Türkiye’de barındırılmadığının tespit edilmesi halinde ise 50 milyon TL para cezası öngörülüyor.

Kaynak: Artı Gerçek

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Mehmet Görmez: Türkiye'de hangi şeyhe rabıta yapılacağı tartışılırken Gazze'de çocuk bedenleri toplanıyordu
Yiğit Bulut'un Teğmenlerle İlgili Sözleri Metiner'i Küplere Bindirdi
Sudanlı âlim Dr. Fatih Ali Hasaneyn'e son veda
İnstagram kapatıldı mı, yasaklandı mı?