İkinci El Araç Satışında Yeni Dönem Başlıyor

İkinci El Araç Satışında Yeni Dönem Başlıyor

Araç satışında alıcıyı ve satıcıyı koruma amacıyla uygulanacak ‘Güvenli Ödeme Sistemi’ 27 Eylül itibariyle zorunlu hale geliyor.

Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Noterler Birliği tarafından kurulan Güvenli Ödeme Sistemi, 27 Eylül Cuma tarihi itibarıyla ikinci el motorlu taşıt alım satımlarında zorunlu olacak. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada nakit, havale veya EFT gibi yöntemlerle gerçekleştirilen alım satımlar için taşıt bedeli Güvenli Ödeme Sistemine aktarılmadan noterliklerde devir işlemi yapılmayacağı bildirildi.

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Noterler Birliği tarafından kurulan Güvenli Ödeme Sistemi, 27 Eylül 2024 Cuma günü itibarıyla ikinci el motorlu kara taşıtı alım satımlarında zorunlu hale gelecek. Açıklamada, bu tarihten itibaren nakit, havale veya EFT gibi yöntemlerle gerçekleştirilen alım satımlar için taşıt bedeli Güvenli Ödeme Sistemine aktarılmadan noterliklerde devir işlemi yapılmayacağı belirtildi. Noterlerde yoğunluk yaşanmaması ve vatandaşların mağduriyet yaşamamaları adına, noterlere gidilmeden önce yapılması gerekenler şu şekilde ifade edildi:

“Satıcının, sisteme giriş yaparak kendisine, alıcıya ve taşıta ilişkin bilgileri sisteme kaydetmesi. Alıcının, SMS veya e-posta yoluyla kendisine gönderilen referans numarasını kullanarak sisteme giriş yapması ve satıcı tarafından girilen bilgileri onaylaması. Sistemde kayıtlı hesap numarasına taşıt bedelini transfer etmesi, gerekmektedir.”

İkinci Elde yeni Dönem

İkinci el araç alım satımı sırasında nakit olarak ödenecek araç satış bedelini güvence altına alan ‘Güvenli Ödeme Sistemi' 27 Eylül'de zorunlu hale geliyor. Yeni sistem ile dolandırıcılıkların önüne geçilmesi, alıcıyı ve satıcıyı korumak hedefleniyor.

Araç satışında sahte para ve satış bedelinin ödenmemesi gibi riskler ortadan kalkıyor

Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Noterler Birliği işbirliğiyle uygulamaya alınan Güvenli Ödeme Sistemi ile nakit taşıma, sahte para ve satış bedelinin ödenmemesi gibi risklerin ortadan kaldırılması hedefleniyor.

Uygulamada, önce satıcı güvenli ödeme sürecini başlatacak, sonra alıcı notere gitmeden önce referans numarası ile parayı aracı kuruluşa yatıracak. Yeni ruhsatın çıkması yani satışın onaylanmasının ardından güvenli hesapta bekleyen para anında satıcının hesabına geçecek.

Güvenli Ödeme Sistemi'nin 27 Ağustos'ta yetki belgesi bulunan işletmelerde zorunlu olarak uygulanmaya başladığını, 27 Eylül'de ise tüm araç satışları için zorunlu hale geleceğini belirten Galerici Gökhan Ardeşen, ‘‘Güvenli Ödeme Sistemi çok basit uygulanacak bir sistem. Bu yöntem ile araç alım satımı çok daha güvenli oluyor. Sisteme dahil olan bankalarda araç bedeli ortak havuzda tutuluyor. Araç satışı gerçekleştiğinde siteme dahil bankaya bildirim gidiyor ve banka havuzda bekleyen satış bedelini anında satan kişinin hesabına aktarıyor'' dedi.

Uygulama güvenli bir sistem olduğunu ifade eden Ardeşen, ‘‘Biz yetki belgesi bulunan işletmeler olarak güvenli ödeme sistemini şuanda kullanıyoruz. Araç satışında banka, satış bedelinden 105 lira mahsup edecek. Bu bedelin 52,5 lirası işlem katılım payı olarak Türkiye Noterler Birliği'ne aktarılacak. Sistemi Ticaret Bakanlığı denetleyecek'' şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.