KÜÇÜK DOKUNUŞLARLA FERAH BİR KÂHTA

Takibini yaptığım ilçemizin, beton anlamında ki gelişimi var olan imarı zorlayacak derecede hızla büyüyor. İyi bir şey mi? Değil elbette, ama kapitalist küresel dünyanın içinde yaşayan bizlere, vazgeçilmez bir entegrasyon sonucu olması, yapılması kati surette zaruret olmuş durumda.

Bu sebepten ötürü, büyüyen ilçemiz ve çoğalan bir nüfusumuz mevcut. Bu artış kendisi ile birlikte yoğun insan ve araç trafiğini getirdi ve dahası rahat hareket etme alanlarının zaruretini doğurdu.

Bu anlamda ve alanda, birkaç önerim olacak;

  •  Öğretmen Evi Kavşağı.

Karayolları, sinyalizasyon sistemi kuramıyormuş, diğerine çok yakın olduğu için. O zaman araçlar için alt geçit, yan tarafına da yayalar kaldırımı yapabilirler.
Bir öneri tabi…

  • Ana cadde üzerinde araçların park etmeleri ücrete tabi tutulabilir, yatay park yerine kaldırma paralel bir park zorunluluğu getirilebilir. Adıyaman merkezde uygulandığı gibi,

Hem buradan elde edilen para ile istihdam sağlanabilir.
Bir taşla tonlarca kuş vurulabilir. İstenirse tabi!
Ücretli olması park etme sayısını azaltırken, paralel park ise yoldan geçişleri rahatlatır.

  • Belediyelerin, verdikleri sözler ve taraftar kaybetme korkuları yüzünden dokunamadıkları onca problem var.
    Bunlardan biride kaldırımların işgali…

Sonra da “Kâhtalılar yolun ortasında yürüyor.” Derler.
“Kaldırım vardı da, biz mi yürümedik!” demezler mi?

Belediyelerimiz bu işin üstesinden gelemiyorsa, kolluk kuvvetlerimiz var. O da olmuyorsa Kaymakamlığımız var. Hem yayanın selameti hem de araçların ferah hareketi için, ciddi çözüm gerektiren konulardan biri.
Kaldırımı işgal edenlere, maliyece ceza kesilirse, yani durumun bir maddi karşılığı olursa problem yakın zaman da çözüme olaşacaktır.

  • Son olarak ta, belediyemizin bünyesi altında bulunan park ve bahçelerin, ihaleyi alanlarca(yani işletenlerce), tüm alanlarının masa ve sandalyeler ile doldurulup, her metrekaresinin ücret karşılığında oturuma açılması etik olmadığı gibi haksızlıkta içeriyor.

İnsanlarımızın, özellikle yaz aylarının bunaltıcı sıcağından kaçıp, yeşil alan adı altında hizmete sunulan parklarımıza sığınırken, işletenlerce her alanının gasp edilmemesi, en fazla alanın üçte birine sahip olmaları herkes için adilce olacaktır. Çünkü park ve benzeri alanlar sadece işletenlere değil tüm halkın hizmetine sunulmuştur.

Koca bir kent haline gelen İlçemizin, ferah bir havaya sahip olması için, başlangıç olarak bu dokunuşlar yeterli olacaktır. Kısmen, hatta büyük bir kısımca maliyetsiz…
Daha çok kazanç sağlayan alanlar doğuyor.

Tabi, siyasi kavgalar biterse… !

Ferah bir kentin umudu ile yoğun stresten uzak yarınlar dilerim…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar