Volkan: “Kâhta’da Yetkisiz Kurumlar Kreş Hizmeti Veriyor”
Kâhta’da faaliyet gösteren Efendioğlu Özel Eğitim Kurumları Kuruluş Müdürü Songül Volkan, velilerden aldığı bilgiye göre, kreş hizmet yetkisi olmadığı halde bazı anaokullarının kreş hizmeti verdiğini iddia ederek, yetkilileri göreve davet etti.
Efendioğlu Özel Eğitim Kurumları Kuruluş Müdürü Songül Volkan, “Adıyaman’ın Kahta ilçesindeki özel bir anaokul, kreş hizmeti vermeye yetkisi bulunmadığı halde öğrenci kayıtlarını almaya başladı. Bu durum hem kanuna aykırı hem de öğrencilerin eğitimine de olumsuz yönde etkileyeceği aşirkardır. Bu tür yetki belgeleri olmadığı halde öğrenci kayıtlarını yapan kurumlara il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri neden müdahale etmiyor. Gerekli teftişleri yapmıyor? Özel anaokullarının, kreş hizmeti vermeye yetkileri bulunmadığı kanunlarda belirtilmiştir. Bu anlamda yetkileri olmağı halde öğrenci kayıtlarını yapan özel anaokulları bizim gibi ruhsatı olan ve vergilerini tam olarak ödeyen kurumlara zarar verdiği gibi tam bir yetkiye sahip olmadıkları için öğrencilere de zarar verir. Hem işini düzgün yapan kurumların hem de ailelerin mağdur olmaması için bu konuda yetkilileri göreve davet ediyoruz.
Efendioğlu Özel Eğitim Kurumları Kahta’da okul öncesi eğitimde 4. yılına girmiş olup bugüne kadar bir çok öğrenci yetiştirmiştir. Kahta ilçemizde ruhsatlı olan 2 kreş ve gündüz bakımevi bulunmasına rağmen farklı iddialar bu sene duyulmaktadır. İddia edilen konu ise Özel anaokulu olmasına rağmen özel kreş hizmeti vermeye çalışan işletme olduğu şeklindedir. Özel anaokulları kreş hizmeti vermeye yetkileri bulunmamaktadır. Bu kapsamda siz değerli velilerimize ve kamuoyuna duyurumuzu iletmek istiyoruz.” dedi.
Kreş ve Anaokulu Farklılıkları
Müdür Volkan, kreş ve anaokulu farklılıkları ile ilgili şunları söyledi;
“Okul öncesi eğitim kayıtlarının hız kazandığı bugünlerde, bizimle paylaşılan bilgilerden yola çıkarak ‘’kontenjan doldurma’ ’kaygısı ile yapılan yanlış bilgilendirme ve geçersiz vaatlerden dolayı, siz ebeveynlerin yanıltılmaması adına işleyişe dair detaylı bir bilgi metni hazırladık.
* Kurumların çalışma esasları, yönetmeliklerle belirlenmiştir. Özel eğitim kurumları da yönetmelik maddeleri dışına çıkamazlar. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı anaokulları ise 3-6 yaş gruplarını kabul edebilirler. 36 ayını doldurmamış çocukların kayıtları bu kurumlarda yapılamaz.
* MEB’e bağlı özel anaokullarının çalışma takvimleri, MEB’in çalışma takvimine bağlıdır. Her eğitim yılında 1’er hafta süre ile kasım ve nisan ara tatillerinde ve 2 haftalık sömestr tatilinde eğitime ara vermek zorundadır.
* Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan özel kreş ve gündüz bakımevleri 25-68 aylık çocukları, yani MEB’e bağlı anaokulların alamadığı 25 ayını doldurmuş çocukları da kabul eder. 0-24 ay grubu ruhsatlı kreşlerde bulunmaktadır.
* Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan özel kreş ve gündüz bakımevlerinin çalışma takvimi MEB’e bağlı değildir. Dini ve milli bayramlar dışında yılın 12 ayı hizmet vermektedirler.
* Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ‘Özel Kreş’ olmaz, Özel Anaokulu olabilir. Özel kreşler Aile Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlıdır.
Sevgili Anneler ve Babalar;
Bu bilgi paylaşımı, iki farklı bakanlıktan ruhsatlı kurumlardan, birinin diğerinden üstün olduğu anlamı taşımamaktadır.
Gerek kreş ve gündüz bakımevlerinin, gerekse anaokullarının ortak özelliği; çocukları, öncelikle sosyal ve duygusal alan olmak üzere, fiziksel çevre koşulları açısından daha uygun, onların dünyasına göre tasarlanmış, güvenli bir ortamda tüm gelişim alanları açısından desteklemektir.
Erken Çocukluk çağı çocuklarımız için okul öncesi eğitim kurumu arayışında olan ebeveynlerin kafalarındaki soru işaretlerini gidermek adına Anaokulu ve Kreşler arasındaki kabul yaşı ve çalışma takvimine dair farkları açıklayan bir bilgi postu hazırladık.
Ne yazık ki Anaokulu olduğu halde 2 yaş grubu çocukların kaydını yapabileceğini iddia eden kurumlar olduğunu bizzat veli adaylarımızdan üzülerek duyuyoruz ve sosyal medyada buna dair kayıt duyuruları görüyoruz.
Ek olarak çalışma takvimi konusunda yanlış bilgi verildiğini öğrendik.
Gerçek, er ya da geç ortaya çıkar; ancak Kasım ayı geldiğinde ara tatilde kurum tatile girdiğinde doğacak olan mağduriyete engel değildir bu gerçek.
Peki, siz ne yapmalısınız?
Kayıt görüşmesi için gittiğiniz kurumun öncelikle Milli Eğitim Bakanlığına mı yoksa Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına mı bağlı olduğunu sorun.
Daha sonra verilen kabul yaşı ve çalışma takvimine dair bilginin gerçekliğini kendiniz anlayacaksınız.
Fiziki koşullar, eğitim felsefesi ve programı bunlardan sonra gelmeli..
Ve en önemlisi, karar vermek için acele etmeyin.
Unutmayın; kayda değer şeyler birdenbire olmaz, zaman alır.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.