Uzm. Dr. Nuri Orhan, Gıda İntoleransı İle İlgili Bilgi Verdi

Uzm. Dr. Nuri Orhan, Gıda İntoleransı İle İlgili Bilgi Verdi

Medical Point Gaziantep Hastanesi'nden Uzm. Dr. Nuri Orhan, gıda intoleransı ile ilgili bilgi verdi.

Medical Point Gaziantep Hastanesi'nden Uzm. Dr. Nuri Orhan, gıda intoleransı ile ilgili bilgi verdi.

Medical Point Gaziantep Hastanesi Biyokimya Uzmanı Dr. Nuri Orhan, gıda intolerans testleri hakkında en sık sorulan soruları yanıtladı. Uzm. Dr. Nuri Orhan, "Son yıllarda kronik yorgunluk, sindirim sorunları ve cilt problemleri gibi şikayetlerle sağlık kuruluşlarına başvuran kişi sayısı giderek artıyor. Bu belirtilerin altında yatan nedenlerden biri de gıda intoleransı olabilir" dedi.

"Gıda intoleransları, genellikle gecikmiş reaksiyonlarla ortaya çıktığı için tespiti klasik alerji testlerine göre daha zordur"

Gıda intoleransı hastalığını anlatan Dr. Nuri Orhan, "Gıda intoleransı, belirli besinlerin sindirilememesi veya vücut tarafından yeterince tolere edilememesi durumudur. Alerjiden farklı olarak bağışıklık sistemini doğrudan etkilemez, ancak sindirim sistemi, cilt ve sinir sistemi üzerinde gecikmeli ve kronik etkiler oluşturabilir. Gıda intoleransları, genellikle gecikmiş reaksiyonlarla ortaya çıktığı için tespiti klasik alerji testlerine göre daha zordur. Günümüzde uygulanan testler genellikle kan örneği üzerinden yapılır. Bu testlerde kişinin bağışıklık sistemi tarafından üretilen IgG antikor düzeyleri ölçülerek, hangi gıdalara karşı hassasiyet geliştirdiği analiz edilir. Bazı testlerde 50, 100 hatta 250'den fazla gıda maddesi değerlendirilebiliyor. Amaç, kişiye özel bir beslenme planı oluşturarak şikayetlerin hafifletilmesini sağlamaktır. Bu testlerin uygun hasta grubunda ve doğru yorumlandığında önemli bilgiler sunabilir" ifadelerini kullandı.

"Alerji, bağışıklık sisteminin bir gıdaya karşı ani ve güçlü bir tepki vermesidir"

Dr. Nuri Orhan, "Tek başına tanı koymak için yeterli değildir. Ancak hastanın klinik tespitleriyle birlikte değerlendirildiğinde, eliminasyon diyeti gibi yöntemlere rehberlik edebilir. Alerji, bağışıklık sisteminin bir gıdaya karşı ani ve güçlü bir tepki vermesidir. Kaşıntı, nefes darlığı ve hatta anafilaksi gibi belirtiler görülebilir. İntolerans ise daha yavaş gelişir ve genellikle mide-bağırsak rahatsızlıkları, baş ağrısı, halsizlik gibi semptomlarla kendini gösterir. Örneğin süt proteini alerjisi olan biri için bir damla süt bile ciddi risk oluşturabilirken, laktoz intoleransı olan biri bu durumdan sadece rahatsızlık düzeyinde etkilenir" şeklinde konuştu.

"Gerekirse bu gıdalar kontrollü bir şekilde tekrar beslenmeye eklenebilir"

Hastalığın belirtileri ile ilgili bilgi veren Dr. Nuri Orhan, "Sürekli şişkinlik ve gaz, geçmeyen baş ağrıları, kronik yorgunluk, deri döküntüleri veya egzama, duygu durum değişiklikleri, sindirim bozuklukları, modern yaşamda işlenmiş gıdaların yoğun tüketimi, vücudun bazı bileşenlere karşı toleransını düşürebiliyor. Test sonucuna göre genellikle 6-8 haftalık bir eliminasyon diyeti uygulanır. Bu süreçte intolerans tespit edilen besinler diyetten çıkarılır ve belirtiler gözlemlenir. Gerekirse bu gıdalar kontrollü bir şekilde tekrar beslenmeye eklenebilir. Gıda intolerans testleri, doğru hasta grubuna uygulandığında ve uzman hekimler tarafından değerlendirildiğinde, kronik şikayetlerin kaynağını ortaya koymada değerli bir araç olabilir. Ancak bu testler tek başına tanı koymak için kullanılmamalıdır. Her birey farklıdır, bu nedenle kişiye özel yaklaşım, hem tanı hem de tedavide kilit rol oynar. Bilinçli şekilde yapılan intolerans testleri, yaşam kalitesini artıran önemli bir adımdır" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.