Birçok alanda olduğu gibi futbolda da kulüplerin yerli sporcu yerli yönetici gibi vb. sorunlarla karşılaşmaktayız. Sürekli bu gibi konular gündem olmasına rağmen maalesef hiç kimse bu konuda somut adım atmaktadır veya uzun bir süreç gerektiğinden hiç kimse elini taşın altına koymamaktadır. Bunu nasıl aşmamız veya nasıl bir yol almamız gerekmektedir? Böyle bir çalışma bir kişi veya bir grupla değil, bölgenin Öz dinamikleri gençleri ile olur.
Kültürünü bilen değerlerine sahip çıkan örnek kişiliğe sahip gençlerimizi yetiştirmemiz gerekir. Gençlerinizi yetiştirirken ülkenin tecrübelerinden faydalanmayı unutmayacaksınız. Gençlerinizi belli bir seviyeye getirene kadar karma model oluşturacaksınız. Hem maç alacak hem gençlerinize rehber olacak tecrübe getireceksiniz. Heyecanını kaybetmiş, ruhsuz maddenin arkasından koşacak, yabancılardan uzak kalacaksınız.
Gencine sahip çıkacak yöneticilerden oluşturulmalı, Şan şöhret peşinde olan yöneticilerden uzak durulmalıdır. Gencleri kuşatacak onlara değerli olduğunu hissettirecek bir ortam oluşturacak samimî yöneticilere ihtiyaç vardır. Kararlarınızı istişare yoluyla alacaksınız ki yönetimsel birliktelik olsun. Aksi durumda kâğıt üzerinden yönetim oluşmuş olur.
Ayrıca bu çalışmanın sürekliliği önemlidir. Her yıl yeni gruplar oluşturacak ve gruplarımızın ıslah çalışmalarını da yapacaksınız. Çünkü her oyuncu kademe atlatamayabilir. Zihinsel veya fiziksel ve benzeri durumlardan problemleri Olabilir.
Sonuç olarak yetişen bir sporcunun çıkış kapısı oluşturulmalı. Bunun için de nitelikli sporcular içinde kaynaştırılmalıdır. Böyle bir süreklilik sağlandığı zaman belli bir süre sonra sahada basmadık yer bırakmayan heyecanı yüksek sporcuların mevcut olur. Ülkemizdeki kulüplerin hızlı büyüyüp çabuk tükendiği gerçeğini göz önünde bulundurarak, içinde bulunduğumuz çalışmaları sağlam temellere koymamız gerekir. Her yılsonunda yaptıklarımızı ortaya koyup eksiklerimizi belirleyip ve daha ileriye doğru adımlar atmalıyız.