Toplumsal güç, hareketlilik, dinamizm ve değişimin öncüsü gençlik, gün geçtikçe siyasete yön vermede özgül ağırlığı ile belirleyici olmaktadır. Belirleyici olmanın ötesinde siyaset arenasında aktif roller üstlenmektedir. Sosyal hayatın bir parçası olan siyaset her bireyi kuşatmış ve siyasi paydaşı haline getirmiştir. Doğrudan ya da dolaylı etkilenen gençlik farklı bir anlam ve beklenti ile siyasete müdahil olmuş ve olmak istemektedir.
Yeni neslin, siyasi partilerde yönetme ve yönetilme araçlarına katılımı, parti politikalarını etkilemiştir. Hükümet ve muhalefet bu gücü dikkate alarak siyasette yeni paradigmalar oluşturmuştur. Parti kontenjanlarında aritmetik ve oransal olarak gençlere daha çok görev verilmesi siyasi partilerin sosyo, ekonomik ve politik amaç ve hedeflerini etkilemiştir. Siyasi partilerde görev alan gençler, ülkemizin yapısal sorunlarına farklı çözümler ve öneriler ile katkıda bulunmuşlardır. Gençlerin aktif siyasette rol alması kurumsal olarak siyasete gönül koyma mesafesini ortandan kaldırarak dijitalleşmeyle ile birlikte gençler arasında siyaset daha çok konuşulmaya ve tartışılmaya başlanmış ve ona olan ilgiyi artırmıştır.
Yeni yüzyılda yeni anlam arayışları ve siyaset etme tarzı, gençliği eski klasik siyaset yapma direnciyle karşı karşıya getirmiştir. Bu direnç ve barikatlar zorlu mücadele ile aşılmaya çalışılmaktadır. Siyasette kurucu ve yönlendirici olmak isteyen gençler hayal ve realiteyi özümseyerek ayağı yere basan, hayatın gerçeğiyle siyasette özne ya da nesne olmayı istemektedirler. Yeni nesil, toplum ve gençlik üzerinde karabasan, tuzaklar, komplolar, entrikalar çeviren, manipülasyon ve algı ile dizayn etmek isteyenlerin hükümranlığını istememektedir. Yeni nesil toplumsal adaletsizliklere, emek hırsızlığına hak ve hürriyetlerin kısıtlanmasına itiraz etmektedir.
Yeni nesil, politik kirlilikten temiz siyasete geçiş yolunun bu yolda dürüst insanlarla ve bedel ödeyerek mümkün olabileceği şuuruyla hareket etmektedir. Gençlerimizin siyasete girme isteklerinin kesintiye uğramaması adına çeşitli itirazları bulunmaktadır. Bunların başında lider oligarşisi gelmektedir. Parti liderlerinin daha adil ve fırsat eşitliğine tahammül edilmesini istemektedirler. Başarısız liderlerin zamanı geldiğinde görevi bırakma erdemini göstererek yeni nesillere imkân ve fırsat yaratmaları gerekir talebinde hemfikirdirler. Yine aşırı uyarılma ve kınamalardan, emrivaki ve aşırı öğütlerden şikâyetçidirler. Günü kurtarma kısa vadeli politik vaatlerden çok kalıcı ve çözüm getiren hedeflerin olması gerektiğine inanmaktadırlar. İdeolojik çatışmalardan uzak, toplumsal barışı koruyan, saygı ve sevgiyi esas kılan, hak ve hürriyet isteklerini önemseyen siyasetçilerle yol yürüyerek işsizlik, hayat mücadelesi önündeki engellerden kurtulmak ve gelecek kaygısını azaltarak, ruh ve bedenlerinin mutmain olmasını istemektedirler. Bu nedenle zamanı ve çağı okuyabilen, yeniliğe açık siyasetçilerle çalışmak ve onları siyaset arenasında görmek istiyorlar. Gelişmeye kapalı akım, hipnoze ve akıl tutulmasının yaşandığı yapılardan uzak kalmayı tercih ediyorlar. Yeni nesil geleneksel baskı altında boğulmadan sosyal, kültürel ve sanatsal çokluk ve renklilikten hoşlanmaktadırlar. Klişeleşmiş ezberci bilgilerden çok yeni ve orijinal düşünceleri daha çok benimsemektedirler.
Kısacası yeni nesil, dürüst siyaset yapmayı ve çağı yakalamış dürüst, bilgili, ilkeli ve ahlaklı siyasetçi görmek istiyor. Ülkesinin geleceğine dair toplumsal sorunlarda söz hakkı ve müdahil olmayı isteyerek onurlu bir yaşam için siyasi, İnsani yaşam taleplerinin dikkate alınmasını istiyor. Toplumsal balans ayarının ve değişim şifresinin "Bir halk kendi halini değiştirmedikçe Allah onların halini değiştirmez" hükmü ve "Nasılsanız öyle yönetilirsiniz" anlayışını benimseyerek ve özümseyerek vahiy, akıl, irade ve vicdan ile mümkün olabileceğine inanmaktadırlar.