Gastronomi: Genel olarak yeme-içme bilimi ve sanatı olarak adlandırılan gastronomi pek çok farklı konuyu da kapsamaktadır.
Gastronomi, ilk etapta sadece yaratıcı menülerinin hazırlanması, doğru yiyeceklerin seçilmesi, hijyen ve sağlığa uygun ortamlarda saklanması ve tadan kişilerin bu yemeklerden keyif almasını sağlanmasının yanında azami damak ve göz zevkini amaçlar. Bununla beraber, yenmeye hazır hale gelmesi ile ilgili olan gastronomi, bu amaçla besin maddelerinin tarladan toplanmasından veya hayvansal bir ürüne, çiftlikten, kümesten, balıkçıdan alınıp işlenmesinden başlayıp birbiriyle uyumlu bir şekilde hazırlanması, pişirilmesi, tuzlama, tütsüleme ve benzeri gibi değişik yöntemler de uygulayarak devam eden bir süreçtir.
Bu sürecin son bulduğu yer ise sofradır. Sofranın hazırlanması, sunumu, yenmesi ise insanların bulunduğu bölgelere göre değişkenlik göstermektedir.
Bu değişiklikler, bulunan bölgenin yemek kültürünü oluşturmaktadır.
Bu kültürün geliştirilmesi, yaşatılması ve bölgedeki insanların bunu nesilden nesile devam ettirerek yaşatıp bu kültürün kaybolmamasını sağlamalıdır.
Aksi takdirde o kültür, yavaş yavaş erezyona uğrayıp kaybolmaya mahkûm olacaktır.
Nitekim toplumlar kendi kültürleri ile vardır.