Tarım Danışmanları: “Açlıkla Sınanmak İstemiyoruz”

Adıyaman’ın ilçesinde bir araya gelen tarım danışmanları mesleki sorunları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Kahta Ziraat Odası önünde yapılan basın açıklamasına Türkiye Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Kurumu Derneği  (TAYDAK) Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Baba, TAYDAK Adıyaman İl Temsilcisi Mutlu Şahin, tarım danışmanları ve çiftçiler katıldı.

Türkiye Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Kurumu Derneği (TAYDAK) öncülüğünde bir araya gelen tarım danışmanları, özlük haklarının iyileştirilmesi talebinde bulunarak, açlık sınırının altında geçinmeye çalıştıklarını ifade etti.

Son yıllarda tarım danışmanlarının azalan destekleme miktarına bağlı olarak ekonomik zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirten TAYDAK Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Baba, enflasyon karşısında açlıkla sınandıklarını söyledi.

DESTEKLER YETERSİZ

Baba yaptığı açıklamada, “Bugün ülkemizde yayım faaliyetlerini yürüten, kırsal kalkınmaya hizmet eden, kırsal kesimde insan kaynağı geliştirme, üretim, pazarlama, finansa erişim gibi temel konularda her an her koşulda mesai mefhumu gözetmeksizin çiftçin, üreticinin yanında olan tarım danışmanlarımız var. Ancak son yıllarda tarım danışmanları azalan destekleme miktarına bağlı olarak ekonomik zorluklarla karşı karşıyadır. Tarım danışmanlarına ödenen destekleme miktarı, sigorta, vergi hizmet giderleri, büro kirası gibi giderleri bile karşılamaktan uzak iken bu destek ile tarım danışmanlarının geçimini de sağlaması mümkün olmamaktadır.

“ENFLASYON KARŞISINDA AÇLIKLA SINANMAKTAYIZ”

Bu durumda birçok meslektaşımız işini bırakmak zorunda kalmıştır. Mağduriyetimizin giderilmesi ve meslektaşlarımızın tekrardan çiftçilerine hizmetlerine devam etmeleri için TAYDAK olarak yıllarca sesimizi yetkililere duyurma gayretinde olduk ama maalesef hala da bir netice alamadık. Enflasyon karşısında açlıkla sınanmaktayız. Mevcut şartlarda bizlere reva görülen yıllık destek miktarı 72 bin TL gibi yetersiz bir rakam olmuştur. Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri’nin desteklenmeye başladığı 2010 yılında destek miktarı 30 bin TL iken aradan geçen 12 yıl sonra destek miktarı 72 bin TL gibi kabul edilemez bir tutar olarak belirlenmiştir. Geçen 12 yıllık süreçte destek artış miktarı ile danışmanlık giderleri kıyaslandığında arada uçurum bulunmaktadır.

“EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI İSTİYORUZ”

Destek miktarının, desteklenen teknik elemanların onuruna yakışır şekilde arttırılması, güvence kapsamına alınması ve mesleğimize saygınlık kazandırılması için yıllardır vermiş olduğumuz mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu nedenle tekrardan kamuoyu huzurunda yetkililere sesleniyoruz.

“TARIM DANIŞMANLARININ FERYADINI DUYUN”

Ülkenin, tarım ve hayvancılığına alın terimizle hizmet vererek ve değerli çiftçilerimize bilgi birikimlerimizi aktaran tarım danışmanları olarak emeğimizin karşılığını istiyoruz. Tarım ve Orman Bakanımız tarlada, bağda, bahçede, ahırda, serada sizin deyiminizle akıl teri döken meslektaşlarınız olan tarım danışmanlarının feryadını duyun.  İnsani yaşam haklarımızı ve mesleğimize güvence istiyoruz.” Şeklinde konuştu.

Haber: Hüseyin TÜRKOĞLU

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

KAHTA Haberleri

İspanyol İşadamı Condom: “Nemrut’un Gönüllü Tanıtım Elçisi Olacağız”
UMFED İlçe Başkanlığına Mesut Çavuş Getirildi
Öğrenciler ODES İle 2 Günlük Güneydoğu Turuna Katıldı
Disdero: “Nemrut’tan Atina’ya Köprü Kurulmalı”
Kahta'da Otomobil İle Kamyonet Çarpıştı: 11 Yaralı