Geçenlerde Adıyaman Valisi’nin başkanlığında tertiplenen ve ‘Alt yapı çevre ve şehircilik platformu’ ismi verilen bir toplantı haberi vardı. Toplantının mahiyeti çok kapsamlı olduğundan Kâhta’daki şehirleşme açısından son derece önem taşıyor. Adıyaman’da ilk defa gerçekleştirilen bu toplantıya Adıyaman Valisi ile beraber, ilçe belediye başkanları ve kurum amirleri katıldı.
“Alt Yapı Çevre ve Şehircilik Platformu” Adıyaman’ı alt yapı ve şehircilik anlamında daha ileriye taşıyacak, yaşanabilir şehir özelliklerini arttırıcı çalışmaların yanı sıra kentin ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak teknik ve sosyal altyapının geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla kurulan bir platform olma özelliğini taşıyor. Bundan sonra da belli periyotlarla yapılacağı şeklinde açıklanmış.
Toplantının içeriğine yönelik yapılan açıklamada ise, Adıyaman merkez ve ilçelerinin kentsel ölçekte altyapı sorunlarının saptanması ve değerlendirilmesine yönelik analizler yapılarak, doğal çevrenin korunması, sürdürülebilirliğinin sağlanması ve güvenli kentsel gelişim ile yaşanılabilir bir kent planlanmasına yönelik yapılan ve yapılması planlanan çalışmalar konuşulmuş. Kâhta Belediye Başkanı İbrahim Yusuf Turanlı’nın toplantıda olması nedeniyle haber merkezimizce yapılan analizlerde Kâhta’nın şehir alt yapısı, şehirleşme modeli, imari ve estetik yapı olmak üzere birçok konuyu masaya yatırıyor.
OSMANLI DÖNEMİNDE ŞEHİRLER İNSANİ VASIFLARLA İNŞA EDİLİRDİ
Osmanlı döneminde şehirler inşa edilirken insanî vasıflar öne çıkarılırdı. İnsan odaklı bu mimari yapılar yaşam kolaylığı, üretim, eğitim ve ekonomik açıdan birçok vasıfta topluma fayda getiriyordu. Ancak modern dünya şehirleşmede sınıfta kalmış durumda; insani ve ictimaî değerlerden uzak büyüyen ve nerdeyse teneffüs dahi edilemeyecek kadar kontrolsüz bir şekilde yeni nesil şehirleşme modeli yaşamımızı tehdit ediyor.
KENTLER SANAT VE ESTETİKTEN YOKSUN İNŞA EDİLİYOR
Yapısal sorunlar büyüme trendinde olan şehirlerin en ön önemli problemleri arasında yer alıyor. Kentler inşa edilirken hem mimari hem de sanat ve estetik açıdan doğru adımlar atılarak yapılmalıdır. Ancak görünen o ki Kâhta’da kentleşme modeli sanat ve estetikten uzaklaşarak çarpık bir yapıya doğru ilerliyor. Yetkililer önlem almazsa giderek büyüyen ve kronikleşen sorunlarla karşı karşıya kalacağız.
YAVUZ SELİM MAHALLESİ MODERN GÖRÜNTÜSÜNDEN UZAK BÜYÜYOR
Kâhta’da çarpık kentleşme modeli şehri dar bir boğaza sürükleyecek. Giderek artan nüfus ve genişleyen imar alanları kontrolsüz bir şekilde büyüyor. Kâhta’da son on yılda özellikle Kuzey Batı yani Yavuz Selim Mahallesi’nde ilçe her ne kadar modern bir büyüme gösterse de şehir estetikten uzak ve mimari açıdan uygun genişleme göstermiyor. Büyük ve yoğun binalar yapılsa da binalar arasındaki çekme mesafeleri, daracık caddeler ve giderek beton yığınına dönen bölge yaşam alanlarımızı tehdit ediyor. Bunun yanında yeşil alanların az olması nüfus yoğunluğunun fazla olduğu bölge için önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Şöyle ki, imar verilmesi durumunda ana arterlerin standartların dışında olması, park ve oyun alanlarının yok denecek kadar az olması vatandaşların en büyük tepkileri arasında yer alıyor.
ALT YAPI KURULMADAN MÜSTAKİL EVLER DİKİLİYOR
Kentin Güney, Doğu ve Kuzey yönlerinde genişleyen ve imara açılan alanlarda alt ve üst yapı tamamlanmadan müstakil evler çarpık bir şekilde dikiliyor. Denetimden ve modern yapılardan uzak bu kültür erozyonu geleceğimizi önemli ölçüde etkileyecek durumda. Yetkililer bir an önce önlem alarak imara açılan alanlarla ilgili bir standart model oluşturmalı ve bu bölgelerin düzensiz genişlemesi önlenmelidir.
40 YILLIK SU ŞEBEKESİ SAĞLIMIZI TEHDİT EDİYOR
Bir projeyi sil baştan inşa etmekle uygulanan ama kaliteden ödün verilerek yapılan bir şeyi yeniden düzenlemek arasında çok farklar var. Toplantıda konuşulan konular arasında alt yapı da var. Kent modelleri oluştururken uzun vadeli analizler ve etütler yapılmak zorundadır. Özellikle alt yapıda yaşanacak aksaklıklar şehrin tüm dinamiklerini olumsuz etkileyecek. Ancak Kâhta’da alt yapı çalışmaları mimari ve mühendislik açıdan uzak ve çarpık bir şekilde yapılıyor. Kanalizasyon ve diğer atık şebekelerinde bölgesel olarak ciddi sorunlar yaşanıyor. Ayrıca Kâhta’nın ilk kuruluş alanları olan ve sonrada genişleyen Eski Çarşı, Fırat Mahallesi, Yeni Mahalle yani şehrin ana merkezlerinde bundan tam kırk yıl önce kurulan su şebekeleri de insan sağlığını ciddi anlamda tehdit ediyor. Bu şebeke için çok ciddi fonlar ayırıp yeniden inşa edilmesi ilçemizde bekleyen en önemli sorunlar arasında yerini koruyor.
TRAFİKTEKİ EN BÜYÜK SORUN YAPISAL SORUNLARDAN KAYNAKLI
Kâhta’nın en büyük sorunlarının başında trafik geliyor. İlçenin en işlek caddelerinden biri olan Mustafa Kemal Caddesi’nde gün içerisinde trafik neredeyse durma seviyesine geliyor. İlçede yetkililer her ne kadar trafik sorunuyla ilgili çalıştaylar ve toplantılar yapsa da şehrin yapı sorunlarından dolayı trafik probleminin yaşandığı gözler önünde. Toplu taşıma kültürü yerine bireysel trafik yoğunluğunun bir hayli fazla olduğu Kâhta’da kentleşme modeli otopark alanlarının yoksunluğu, ana arterlerin daracık olması kentin yapısal sorunlarının gözler önüne seriyor. Trafik problemine köklü çözüm üretebilmek için şehirlerin araç yoğunluğuna göre imar edilmesi gerekmektedir.
ŞEHİR MERKEZİNDE SOSYAL DONATI ALANLARI NEREDEYSE YOK
Bir şehri güzelleştiren en önemli unsurların başında sosyal donatı alanlarının hâkim olması geliyor. Ancak Kâhta’da şehir merkezinde sosyal donatı alanları neredeyse yok denecek kadar az. İnsani vasıfların ön plana çıktığı, peyzaj uygulamalarının etkili olduğu park ve bahçeler, çocuklar için oyun alanları, eğitim ve kültür çalışmalarının olduğu gençlere eğitim odaklı hizmet verecek mekânlar, kitap okuma alanları gibi şehre değer katacak sosyal donatılar acilen inşa edilmelidir.
TEKNOLOJİ GELİŞİYOR, AKILLI ŞEHİRLER KURMALIYIZ
Teknolojinin her alanda ilerlemesi şehir yapıları üzerinde de doğrudan etki edecek güce sahip. Son dönemlerde giderek artan akıllı şehir modelleri üzerinde durmak gerekiyor. Hem çevrenin korunması hem yaşanabilir ve sürdürebilir kent modellerinin oluşması hem de belediyelerin sahip olduğu enerjinin doğru ve verimli kullanılması akıllı şehirler kurarak sağlayabiliriz. İşte akıllı şehirler kurabilmek için Kâhta’da imari yapının belirli bir strateji ve hedefler gözeterek düzenlenmesi gerekiyor. Bu hedefler doğrultusunda ilerlediğimiz takdirde akıllı yönetim, akıllı alt yapı, akıllı bina, akıllı ulaşım, akıllı enerji ve akıllı sağlık-eğitim hizmetlerinden, teknolojinin getirdiği yeniliklerden yararlanabiliriz.
E-BELEDİYECİLİK HİZMETİNİ KÂHTA’YA KAZANDIRMALIYIZ
Belediyeler artık modern ve dijital hizmetlerden destek alan yönetimlerle idare ediliyor. Kâhta Belediyesi’ne de acilen oldukça yetkin bir biçimiyle tanımlanmış ve içerisi doldurulmuş ‘E-Belediyecilik’ hizmeti kazandırılırsa şehirleşme yönünden önemli adımlar atılabilir. Şehir bilgi sisteminin tek merkezden toplanarak izlendiği, şehir alanında algılama özelliğine sahip coğrafi bilgi sistemleri, nesneler arası internet hizmetlerinin sağlandığı M2M modelleri ve daha birçok dijital uygulama ile şehrin alt ve üst yapısı kontrol altında tutulabilir.
AVNİ ÇEBİ: GELECEĞİN ŞEHİRLERİ DAHA İNSANİ OLMALI
Bir dönem Mühendis ve Mimarlar Grubu Başkanlığını yürüten Mühendis Avni Çebi; “Geleceğin şehirleri daha insanî olmalı, insanlar toprağa daha yakın yaşamalı ve havayı teneffüs etmeli. Topoğrafya ve coğrafyaya saygılı olmalıyız. Bizimle birlikte diğer canlıların da şehirde hakkı olduğunu unutmamalıyız” demişti. Köklü ve kadim bir geleneğe sahip Kâhta’nın da şehirleşme yönüyle daha insani ve daha insan odaklı olması gerekiyor.
TOPLANTIDA ALANINDA UZMAN ŞEHİR PLANCISI, MİMAR VE MÜHENDİSLERİN DE OLMASI GEREKİYOR
Adıyaman Valisi’nin başkanlığında tertiplenen ve ‘Alt yapı çevre ve şehircilik platformu’nun ilk toplantısı şehirde heyecan uyandırdı. Bu tür şehirleşme, alt yapı ve çevre sorunlarının gündemde tutulması son derece önemlidir. Ancak toplantıya belediye başkanlarından ve idari amirlerinden ziyade alanında uzman şehir plancısı, mimar ve mühendislerin olmamasını önemli bir eksiklik olarak görüyoruz. Artık şehrin kronikleşen sorunlarını konuşmak ve tartışmak yerine biran önce sahaya inerek çözüm sunulması gerekiyor. Haber sitemiz, bu platformun yaptığı ve aldığı kararları yakından takip ederek kamuoyu ile sık sık paylaşacak ve şehirleşme problemlerini ve çözümlerini gündeme getirecek.