ENERJİ DESTEĞİ OLMAZSA REKABET ŞANSI KAYBEDİLECEK
İstanbul'da faaliyet gösteren çeşitli sektör yatırımcılarının imalatlarının daha çok deprem bölgesinde olduğunu kaydeden GEADER İstanbul Şube Başkanı Aydın Alagöz; 'Artan kargo ve nakliye ücretlerine mukabil üretim girdi maliyetlerinde makul seviyeye inmesi için sanayiciye mutlaka yenilenebilir enerji desteği sağlanması gerekiyor. Aksi halde deprem bölgesinde üretim yapan firmalar global ölçekte rekabet şansını kaybedecekler' ifadesini kullandı.
KOSGEB DESTEĞİNDEN YARARLANILMIYOR
Deprem bölgesi yatırımcılarının bölgeye canlılık getirmesi için mutlaka desteklenmesi gerektiğini altını çizen GEADER İstanbul Şube Başkanı Alagöz; “KOSGEB tarafından geçtiğimiz hafta Yeşil Sanayi Destek Programı kapsamında KOBİ'lerin Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi proje kapsamında üst limiti 14 milyon lira olan yüzde 60 oranında hibe programı açıklandı. Ancak programın ilk şartı olarak firmanın bağlantı anlaşmasına çağrı mektubu zorunluluğu var. Ancak TEİAŞ'ın trafo merkezlerindeki kapasite problemi yüzünden çağrı mektubu alınamıyor. Örneğin benim işletmemin bulunduğu Adıyaman Kâhta ilçesinde üç yıldır çağrı mektubu alınamamaktadır. Bu durumun çözülmesi son derece önemlidir” dedi.
TEMİZ ENERJİ ÜLKENİN EN ÖNEMLİ GÜNDEM MADDESİ OLMALI
Sanayicilerin temiz enerji talepleri sadece üretim maliyetlerinin sürdürülebilirliği ve rekabetin gücünün artması demek olmadığının altını çizen Alagöz; “Temiz enerji aynı zamanda istihdamın artmasına ve enflasyonun düşmesine önemli katkı sunacaktır. Ayrıca temiz ve yenilenebilir enerjiye geçiş Türkiye'nin enerjideki dışa bağımlılık oranını düşürecek ve ülkemiz enerjide tam bağımsızlık hedefine adım adım ilerlemiş olacaktır. Bu nedenle ülkenin en önemli gündem maddesinin temiz enerji olması gerektiğini düşünüyorum” dedi.