Çelebi, “Belediyelerin Yenilenebilir Enerjiye Geçişi Hızlanmalıdır”

Güneydoğu Enerji Araştırmaları Derneği (GEADER) Genel Başkanı Ömer Çelebi,

Enerji dönüşümünün ve iklim değişiminin kaçınılmaz olduğu bu yeni dönemde kamu kurum ve kuruluşlarının yenilenebilir enerji kullanımına dikkat çekti.

 Özellikle de belediyelerin yenilenebilir enerjiye geçişinin hızlandırılması gerektiğine vurgulayan GEADER Genel Başkanı Ömer Çelebi, enerji sarfiyatı yüksek miktarda olan belediyelerin temiz ve yenilenebilir enerjiye geçişi ile Türkiye’nin enerjideki dışa bağımlılığının azaltılmasına katkı sunmakla beraber kuruma yeni ve sürdürülebilir bir finans kaynağının da açılacağını söyledi.

“YEREL YÖNETİMLERE BÜYÜK BİR SORUMLULUK DÜŞÜYOR”

Çelebi, “Enerji dönüşümünün ve iklim değişiminin kaçınılmaz olduğu bu yeni dönemde kamu kurum ve kuruluşlarının özellikle de belediyelerin yenilenebilir enerji kullanımının öneminden bahseden başkan Çelebi; “Yerel yönetimlere büyük bir sorumluluk düşüyor. Çünkü enerji sarfiyatı yüksek miktarda olan belediyelerin (idari ve teknik binalar, park bahçe aydınlatmaları, arıtma tesisleri, su pompaları vb. enerji giderleri ) temiz ve yenilenebilir enerjiye geçişi ile Türkiye’nin enerjideki dışa bağımlılığının azaltılmasına katkı sunmakla beraber kuruma yeni ve sürdürülebilir bir finans kaynağı açacaktır.

“YENİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR FİNANS KAYNAĞI”

 Lisanssız elektrik üretim yönetmeliği belediyelere öz tüketim modeli ile yenilenebilir enerji kurma imkânı sunuyor. Hem belediyelere ait tüm tüketimler yenilenebilir enerji kaynağından sağlanacak hem de aynı misli enerji satışı ile belediyelere ek gelir getiren bir finans kaynağı olacak. Ayrıca enerji santraline uygun yer bulamayan yerel yönetimler için yönetmelikte yapılan değişiklerle sadece imar sınırlarında değil, Türkiye’nin farklı dağıtım bölgelerinde santral kurmanın önü de açıldı. Dernek olarak yaptığımız araştırmalarda son dönemlerde belediyelerin özellikle güneş enerji santrali kurulumuna yoğunlaştığını görüyoruz. Örnek vermek gerekirse Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaklaşık 18 MW’lık yapımı tamamlanan ve faaliyete giren güneş enerji santrali kentin sosyo-ekonomik yapısına katkı sunmakla beraber Türkiye’nin enerji politikalarına, karbon emisyonlarının azaltılmasına önemli iyileşmeler sağlayacaktır. Bu nedenle enerji yoğun tüketimi olan belediyelerin yenilenebilir enerji geçişi hızlanması gerekmektedir.”

Haber: Hüseyin Türkoğlu

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAHTA Haberleri

İspanyol İşadamı Condom: “Nemrut’un Gönüllü Tanıtım Elçisi Olacağız”
UMFED İlçe Başkanlığına Mesut Çavuş Getirildi
Öğrenciler ODES İle 2 Günlük Güneydoğu Turuna Katıldı
Disdero: “Nemrut’tan Atina’ya Köprü Kurulmalı”
Kahta'da Otomobil İle Kamyonet Çarpıştı: 11 Yaralı