Diyarbakır'da mevsim geçişinin yaşanmasıyla kış çayında rağbetin arttığını belirten aktarcılar, çayın birçok solunum yolu enfeksiyonu hastalığına iyi geldiğinden ötürü yoğun ilgi gördüğünü söyledi.
Yaz mevsiminde hava sıcaklarının 50 dereceyi gördüğü Diyarbakır'da havaların 25 dereceye düşmesiyle vatandaşlar, hastalıklara karşı önlem alabilmek için aktarların yolunu tutuyor. Sonbaharın kendini hissettirmesi ve havaların soğumasının ardından Diyarbakır'daki aktarlar, kış çaylarının, hastalanmadan önce bağışıklık sistemini güçlendirmesinden dolayı içilmesi gerektiğini belirtiyor. Merkez Sur ilçesinde aktar dükkanında çalışan Fırat Çakır, kış çayının antibiyotik ilaç tedavi gördüğünü ve birçok solunum yolu enfeksiyonuna iyi geldiğini belirtti.
Yaklaşık 13 bitkinin karışımıyla oluşturdukları kış çayına mevsimsel geçişlerden dolayı rağbetin arttığını dile getiren Çakır, "Kış aylarına özel olan atom çayını kendimiz hazırlıyoruz. Kış aylarında özellikle atom çayının satışları biraz daha fazla oluyor. Astım, bronşit, öksürük, nefes darlığı ve balgam sökücü gibi birçok solunum yolu enfeksiyon hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor. Atom çayı dediğimiz kış çayının içerisinde birçok bitki yer almaktadır. Bunlardan bazıları; çubuk tarçın, hatmil çiçeği, ıhlamur, papatya, zencefil, kuşburnu, ekşi çay ve zerdeçal gibi bitkilerin karışımı yapılıyor. Saydığımız bitkiler 8 dakika boyunca su içerisinde kaynatılmalıdır" dedi.
Öte yandan stres ve yorgunluğa da iyi geldiğine dikkat çeken Çakır, "Mevsimsel geçişlerden dolayı satışlarımız bayağı yükseldi. İnsanlar antibiyotik kullanımını fazla tercih etmediği için kendini bitki çaylarına yönlendiriyor. Şifalı olarak bildiğimiz bu bitkilerin tamamen antibiyotik etkisi gösterdiğini biliyoruz. Kış aylarında sabah bir fincan ve akşam bir fincan olmak üzere günde iki bardak kış çayı tüketildiği takdirde insan dinç oluyor. Kış çayını içmek için hasta olmaya gerek yok. Normal günlerde de tüketilebilir. Aynı zamanda yorgunluk, stres gibi insan ruhunu hafifletir. Kışın normal çay yerine kış çayı tüketilebilir" diye konuştu.