Yaklaşık 100 bin nüfusu bulunan Kâhta ilçesinin atıkları, çöp atık merkezinde toplanıyor. Burada çevre kirliliği, görüntü kirliliği ve metan gazı üreten bu alanlarda biriken atıklar, mikrop ve bakterilerin üremesiyle insan ve hayvan sağlığı açısından da tehlike saçıyor.
Son yıllarda bu alanlar üzerinde kurulan Biokütle Enerji Santralleriyle çevre ve görüntü kirliliğine neden olan atıklar, tekrar kullanılmak için ayrıştırılırken kullanılamayacak olan atıklar ise elektrik enerjisine dönüştürülüyor.
Yüksek Elektrik Mühendisi ve Enerji Uzmanı Ömer Çelebi, belediyeye aynı zamanda ek gelir sağlayacak olan projeyle ilgili şu tavsiyelerde bulundu:
“Kâhta'da üç gündür devam eden çöp yangını canlılar üzerinde ciddi etki bırakacak derecede. Bir de dün gece başlayan asit yağmurları hayati tehlike oluşturuyor. Bu nedenle Kâhta Belediyesi'ne tavsiyem bir an önce çöpten elektrik üretim tesisi kurmasıdır. Bu kapsamda hem çöplerin geri dönüşümü, hem çevrenin korunması, hem de elektrik üretimi ile belediyeye ilave gelir kaynağı olması fırsatı doğacaktır. Sektör içerisinde yetişmiş bir mühendis olarak belediyeye gönüllü danışmanlık hizmeti verebilir; sistemin planlanması, fizibilite çalışması, araştırma ve geliştirmesi ile nihayetinde uygulanması için destek verebilirim. Yeter ki şehir bu illetten kurtulsun.”
KAHTA AJANS