Müdür Sıdıka Çelebi, “Bilinçli Bir Gelecek İçin Okul Öncesi Eğitim”

Müdür Sıdıka Çelebi, “Bilinçli Bir Gelecek İçin Okul Öncesi Eğitim”

Leyla Tatlı Kreş ve Gündüz Bakımevi Müdüresi Sıdıka Çelebi, okul öncesi eğitimin önemine dikkat çekti.

Okul öncesi dönemlerinde iyi bir eğitim ve bakım alan çocukların ergenlik ve sonrasında özgüveni yüksek, yaratıcı ve üretken bireylere dönüştüğünü belirten Leyla Tatlı Kreş ve Gündüz Bakımevi Müdüresi Sıdıka Çelebi, okul öncesine verilen emeklerin mutlu bir geleceğe yol aldığını söyledi.

Müdür Sıdıka Çelebi, “Okul öncesi dönemlerde iyi bir eğitim ve bakım alan çocuklar, ergenlik ve sonrasında özgüveni yüksek, üretken ve yaratıcı bireylere dönüşüyor. Dolayısıyla okul öncesine verilen emeklerin mutlu bir geleceğe doğru yol aldığını belirtmek isterim. 0- 6 yaş arasında verilen eğitimin çocuğun sosyal, duygusal, dil, fiziksel ve bilişsel alanlarda gelişimini destekler. Buralarda verilen eğitimler, çocuklara ilköğretime başlamadan önce okulun kendisinden beklentilerine yönelik deneyimleri kazanmasını sağlamaktadır. Yani okul öncesi eğitim alarak ilköğretime başlayan çocuk öncelikle sosyal bir ortama gireceği için sahip olması gereken, kurallara uyma, kendini tanıma ve tanıtma, duygu ve düşüncelerini uygun bir dille ifade etme, karşıdakini dinleme ve anlama, arkadaşlık kurma vb sosyal becerileri kazanmış olarak gelir.” Dedi.

“OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE ÇOCUK KENDİSİNDEN BEKLENEN TEMEL BECERİLERİ KAZANIR”

Okul öncesi eğitimden geçerek ilköğretime başlayan çocukların temel becerilerine dikkat çeken Müdür Çelebi, “Ayrıca okuma-yazmaya başlaması için gereken temel kas becerileri, kalem tutma, çizgiler çizme, boyama, kesme-yapıştırma, dinlediğini anlama gibi okuma-yazmaya hazırlık becerilerini kazandırmaya yönelik etkinlikler de okul öncesi eğitim kurumunda çocuğa sunulmuştur. Kısacası okul öncesi eğitimden geçerek ilköğretime başlayan çocuk duyuşsal, bilişsel ve psiko-motor alanlarda kendisinden beklenen temel becerileri kazanmış olur.

“ÇOCUĞUN GELİŞİMİNİ VE ÖĞRENME MOTİVASYONUNU DERİNDEN ETKİLER”

Çocukların keşfetmek ve öğrenmek için doğal bir eğilimleri vardır. Öğrenme çok erken yaşlarda başlar ve hayat boyu devam eder. Çocuklar dünyaya geldikleri ilk andan itibaren, daha okula başlamadan çok önce öğrenmek ve keşfetmek için büyük bir heves duyarlar, aktif bir şekilde çevrelerini keşfederler, iletişim kurmayı öğrenirler ve çevrelerinde gördükleri şeylere dair fikirler oluşturmaya başlarlar. Beyin okul öncesi dönem boyunca hızlı geliştiği için bu dönem, beynin çevresel etkilere en açık olduğu dönemdir. Bu kapsamda çevre, çocuğun gelişimini ve öğrenme motivasyonunu derinden etkiler. Çocuğun ne kadar keşfedebileceği, neler öğrenebileceği ve hangi hızla öğrenebileceği çocuğun çevresinin ne kadar destekleyici olduğuyla ve çocuğa ne gibi olanaklar sunulduğuyla yakından ilişkilidir. Çocuğun sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi, gelişebilmesi ve öğrenmeye karşı olumlu tutumlar geliştirebilmesi için nitelikli bilişsel uyarıcıların, zengin dil etkileşimlerinin, olumlu sosyal-duygusal deneyimlerin çocuğa sunulduğu ve çocuğun bağımsızlığının desteklendiği bir çevrenin yaratılmasına ihtiyaç vardır. Bu ise ancak sağlıklı bir aile ortamı ve nitelikli bir okul öncesi eğitimi ile mümkündür.” Şeklinde konuştu.

Haber: Hüseyin Türkoğlu

img-20230127-wa0006.jpg

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.