Kahtalı Prof. Dr. Sabri Orman Hayatını Kaybetti

Kahtalı Prof. Dr. Sabri Orman Hayatını Kaybetti

İslam ekonomisi konusunda çalışmalarıyla tanınan iktisatçı Prof. Dr. Sabri Orman (72), hayatını kaybetti.

Cenazesi yarin Fatih Camiinde kılınacak ikindi namazına müteakiben Karaca Ahmet Mezarlığına defnedilecektir.

Taziyesi Covid -19 nedeniyle ileri bir tarihte bilahare yapılacaktır.

Kahta Ajans ailesi olarak kıymetli hocamız Prof. Dr. Sabri Orman’a Cenab-ı Allah’tan kendisine rahmet, kederli alisine ve tüm sevenlerine sabrı cemil dileriz. Başımız sağ olsun

İstanbul Ticaret Üniversitesi kurucu üyelerinden Prof. Dr. Sabri Orman'ın vefatı eğitim camiası başta olmak birçok kişi tarafından üzüntüyle karşılandı.

TBMM BAŞKANI ŞENTOP’TAN TAZİYE MESAJI

Prof. Dr. Orman'ın vefatını öğrenen kuruluşlar ve eğitim camiasından taziye mesajları yayımlandı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Prof. Dr. Sabri Orman'ın vefatının ardından taziye mesajı yayımladı.

Şentop, ''Kıymetli hocam Prof. Dr. Sabri Orman’ın vefatını derin bir teessürle öğrendim. Kendisine Cenâb-ı Haktan rahmet, mükedder ailesine, öğrencilerine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekanı Cennet olsun.'' ifadelerini kullandı.

İstanbul Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada, "Üniversitemiz İktisat Fakültesi mezunu kıymetli hocamız Prof. Dr. Sabri Orman’ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Merhum hocamıza Allah’tan rahmet, kederli ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz." denildi.

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada, "Fakültemiz İslam Ekonomisi ve Finansı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Sabri Orman hakkın rahmetine kavuşmuştur. Cenab-ı Allah’tan kendisine rahmet, sevenlerine sabrı cemil dileriz. Başımız sağolsun..." denildi.

İstanbul Ticaret Üniversitesi'nden yapılan açıklamada ise, "Üniversitemizde 2009 - 2011 yılları arasında rektörlük görevini üstlenen değerli akademisyen ve bilge insan Prof. Dr. Sabri Orman hocamız vefat etmiştir. Merhuma Allah'tan rahmet; ailesine, sevenlerine ve öğrencilerine sabır dileriz." ifadeleri kullanıldı.

İstanbul Ticaret Üniversitesi mevcut Rektörü Yücel Oğurlu da Twitter hesabı üzerinden paylaştığı mesajında, "10 yıl önce yanında yardımcısı olarak çalıştığım ve kendisinden insani değerler, ilkeli bir duruş ve iş planlaması konularında, bildiklerimizin hayata nasıl geçirilebileceğini öğrendiğim kıymetli Hocamıza Allah'tan rahmet; başta ailesine ve bütün sevenlerine sabırlar diliyorum." dedi.

Prof. Sabri Orman kimdir?

Prof. Dr. Sabri Orman, 1948 yılında Adıyaman’ın Kahta ilçesine bağlı Adalı (Hinic) köyünde doğdu. İktisatçı, iktisat profesörü, akademisyen, kamu yöneticisi, TC Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi. 1948, Adıyaman doğumlu. İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü (1972) ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi (1976) mezunu. 1980’de bitirdiği fakülteye asistan oldu. İÜ İktisat Fakültesinde “Gazâli’nin İktisat Felsefesi” adlı tez çalışmasıyla (1981) doktorasını bitirdi. 1982 yılında yardımcı doçent olarak Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümüne geçti. 1982-83 ders yılında rotasyon programı çerçevesinde Atatürk Üniversitesi İİBF İktisat Bölümünde ders verdi. 1986 yılında Marmara Üniversitesinde doçentliğe yükseltildi. 1989-90 ders yılında Londra Üniversitesi London School of Economics and Political Science’ta “Research Scholar” statüsünde çalıştı.

Mayıs 1993’te Marmara Üniversitesi İktisat Bölümünde profesörlüğe yükseltildi. 1992-94 yılları arasında Malezya’daki International Islamic University İktisat Bölümünde, 1995-97 yılları arasında yine aynı ülkede International Institute of Islamic Thought and Civilization (ISTAC)’ta iktisat profesörlüğü yaptı. 2002 yılında Marmara Üniversitesi İktisat Bölümü’nden emekliye ayrılarak, çalışmalarını ISTAC’de sürdürdü. 2007 yılında İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Rektör Yardımcısı olarak başladığı görevini 2009 yılından itibaren Rektör olarak sürdürdü. 2011 yılında bu görevinden kendi isteğiyle istifa etti. 2012 yılında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası yönetim kurulu üyeliğine getirildi. Bu görevi yanı sıra üniversitede öğretim üyesi olarak ders vermeye devam etti.

İktisadi düşünce, iktisat ve çevre konuları ağırlıklı makaleleri 1991’den itibaren Yeni Türkiye, Divan, İlim ve Sanat vd. dergilerle ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde yayımlandı. Yurt içinde ve dışında düzenlenen sempozyumlara katılarak bildiriler sundu ve bildiriler ile çeşitli makaleleri ortak kitaplarda yer aldı. Başarılı çalışmalarından dolayı 2010 yılında İstanbul İktisatçılar Derneği’nden Prof. Dr. Sabahattin Zaim İslam Ekonomisi Ödülü’nü değer görüldü. Görev yaptığı her kurumda sakin tabiatı, alçak gönüllülüğü, ağırbaşlılığı ve güler yüzlülüğüyle takdir toplayan Prof. Sabri Orman; İngilizce, Arapça, Osmanlıca Ve Farsça bilmektedir.

ESERLERİ:

ARAŞTIRMA-İNCELEME: Gazâli’nin İktisat Felsefesi (1984), Gazâlî: Hakikat Araştırması - Felsefe Eleştirisi ve Etkisi (1986), İktisat Tarih ve Toplum (2001).

YAYINA HAZIRLAMA (Editör olarak): Bilgi, Bilim ve İslâm (1987), Para, Faiz ve İslâm (1987), Türkiye’de Zekat Potansiyeli (1987), İşçi-İşveren İlişkileri (1990), Modernleşme, İslâm Dünyası ve Türkiye (2001), Modernleşme, İslam Dünyası ve Türkiye (2001), İşletmelerde İş Etiği (2009),

ÇEVİRİ: Tarihselciliğin Sefaleti (K. R. Popper’den, 1985), İslâm İktisat Tarihine Giriş (Prof. Abdülaziz Duri’den, 1991).

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.