Kahta’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlandı

Kahta’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlandı

Eğitim Bir Sen Kahta Temsilciliği 8 Mart Dünya Kadınlar günü münasebetiyle bayan üyelerine yönelik “Kadın ve Eğitim" konulu program düzenledi.

Programda konuşan Eğitim Bir Sen Kahta Kadın Kolları Başkanı Dilek Türkmen, kadının toplumdaki yeri ve rolüne dikkat çekti.

Başkan Dilek Türkmen: "Biliyoruz ki, kadın toplumun en etkili, yönlendirici, birleştirici ve koruyucu unsurudur. Kadının ilerlemesi sosyal adaletin bir şartı olmakla birlikte sadece bir kadın sorunu değildir. Bu konu,  sürdürülebilir, adil ve kalkınmış bir toplumu inşa etmenin tek yolu olup, politik, sosyal, ekonomik, kültürel ve çevresel güvenliği başarmanın da ön koşuludur. Demokratik, ileri bir toplum için, kadınların güçlendirilmeleri, etkinlik alanlarının genişletilmesi, eğitim, istihdam, sağlık, siyaset, hukuk vb. alanlarda eşit fırsat ve olanaklardan faydalanabiliyor olmaları dolayısı ile büyük önem taşımaktadır.

“KADININ MÜDAHİL OLMADIĞI HİÇBİR SOSYO-KÜLTÜREL VE SİYASAL HAREKET BAŞARIYI YAKALAYAMAZ”

Tüm dünyada tartışılan kadın kimliği, ülkemizde ırksal, kültürel, etnik,  dini  ve benzeri farklılıkları içerisinde algılanmakta ve bu farklılıkları ile gerek sosyal gerek siyasal hayatımızı zenginleştirmektedir. Bu zenginlik sadece geleceğe bakışımızı güçlendirmemekte aynı zamanda toplumsal ahengimizi de ortaya koymaktadır. Osmanlıdan günümüze bu çeşitlilik ve kimlik zenginliğini yaşayan ülkemizde kadınlar, erkeklerle birlikte sosyo-kültürel, siyasal tarihimizin inşa ve ihyasında büyük roller üstlenmişlerdir. Unutulmamalıdır ki,  istiklal savaşının Nene Hatun’u, Fatma Bacıları’ı, Halime Çavuş’u, bizim kadınlarımızdır. Tarih bu konuda bize şöyle seslenir; Kadının müdahil olmadığı, kafasında yer bulmadığı, hiçbir sosyo-kültürel ve siyasal hareket başarıyı yakalayamaz.

İslam nazarında kadın, her şeyden önce bir annedir. Şefkat, merhamet, hürmet duyulması ve nezâket gösterilmesi gereken; asil, nezih bir varlıktır.

İslam, kadını yalnız biyolojik bir varlık olarak görmez. Bu, kadının manevi yapısında büyük bir sabır, tahammül, şefkat ve merhamet gerektiren terbiye etme özelliği vardır. Bu sebeple anne yüreği, çocuğun eğitim gördüğü bir yerdir. Yani “anne bir mekteptir” atasözü, bu hakikatin bir ifadesidir. Zira annenin ağzından çıkan her bir kelime, çocuğun şahsiyetine konulan bir tuğla mesabesindedir.

Bu sebeple İslâm toplumunun çekirdeğini oluşturan ailedeki müstesna rolünden dolayı hanım, cemiyetin billur bir avizesi gibi görülür.

“TÜRKİYE EĞİTİMİ, SOSYAL HAYATI VE DEMOKRASİSİ İLE GELİŞİMESİNE EN FAZLA KATKIYI VEREN KADINLARIMIZ OLMUŞTUR” 

Türkiye eğitimi, ekonomisi, siyaseti, sosyal hayatı ve demokrasisi ile gelişirken bu sürece en fazla katkıyı veren kadınlarımız olmuştur.  Takdir edersiniz ki kadınlarımız bu süreçte kendilerini yenilemekte, geçmişin pratiklerini sorgulamakta ve yine kendilerini ifade edebilecekleri sivil toplum örgütlerine ihtiyaç duymaktadırlar. Hayatımızı şekillendiren tüm alanlarda, gerek karar alma mekanizmaları gerek temsil organlarında daha fazla yer almak ve geleceğin şekillenmesinde aktif birey olmayı istemektedirler.

“28 ŞUBAT DARBESİNE KARŞI ETKİN MÜCADELE ETMİŞTİR”

Malumunuz sivil toplum biraz da tek başımıza yapamadığımızı hep birlikte yapabildiğimiz toplumsal buluşma alanı. İşte biz de Eğitim Bir Sen olarak, kadınların eğitim, sosyo- ekonomik ve siyasal hayata aktif katılımlarını desteklemeyi kendimize görev addedik. Sosyo-siyasal hayatımızın esası olan demokrasimizi kesintiye uğratan 28 Şubat darbesine karşı etkin mücadele etmiştir. O dönemde ikna odaları kuranları, üniversite kapılarına turnike koyduranları, başörtülü kızlarımıza şiddet uygulayanları, cuntanın yanında ve emrinde hazır olda durup millî iradeye, demokrasiye ve hürriyete yönelik taciz suçlarına ortak olanları unutmadık, unutmayacağız” dedi.

Konuşmanın ardından üyelere yemek ikramı yapıldı.

Bir yemek salonunda düzenlenen programa Eğitim Bir Sen Kahta İlçe Temsilcisi İsmail Tümer, Kadın Kolları Başkanı Dilek Türkmen ve üyeler katıldı.

Haber: Hüseyin TÜRKOĞLU / KAHTA NEWS

kahta-egitim-bir-sen-1.jpg

kahta-egitim-bir-sen-3.jpg

kahta-egitim-bir-sen-4.jpg

 

Kaynak:Kahta News

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.