GEADER’ den Enerji Tasarrufunu Zorunlu Yapın Çağrısı

GEADER’ den Enerji Tasarrufunu Zorunlu Yapın Çağrısı

Güneydoğu Enerji Araştırmaları Derneği (GEADER) Genel Başkanı Ömer Çelebi, enerji maliyetlerinde dünya genelinde yaşanan kriz ve ülkemizdeki etkisi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

GEADER Genel Başkanı Ömer Çelebi, küresel enerji krizine acil çözüm olarak enerji sarfiyatının azaltılması gerektiğini belirterek başta kamu binaları olmak üzere sanayide, meskenlerde, tarımsal faaliyetlerde, aydınlatmada ve ulaşımda enerji tasarrufunun zorunlu olması enerji politikalarımıza pozitif katkı sunacağını söyledi.

Küresel enerji piyasasındaki dalgalanma Türkiye’yi etkilediğinden enerji maliyetlerinin özellikle sanayide sürdürülebilir olmaktan çıkacağı için endişe duyduğunu belirten Başkan Çelebi, “Enerji maliyetlerinde dünya genelinde yaşanan kriz maalesef ülkemizde de etkisini göstermeye başladı. Ukrayna ile Rusya arasında süregelen savaş Avrupa’da ciddi olarak enerji krizine yol açmış, nitekim Avrupa ülkeleri sıkı enerji tasarruf tedbirleri almaya başlamış durumda. Krize karşı ilk olarak enerji talep miktarını azaltmaya çalışan Avrupa ülkeleri yeterli önlemi almazsa kışı sert geçirecek.

 Avrupa’da doğalgaz fiyatları geçen yıla oranla 10, elektrik fiyatları 8 kattan fazla arttı. Artan bu enerji maliyetlerine karşı enerji arz güvenliği de tehlike altında. Avrupa artık pahalı enerjiden çok enerjiye ulaşamama sorunu ile karşı karşıya. Bu nedenle Almanya, Fransa ve İngiltere başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesi enerjide kemer sıkmaya gitti. Hatta yüksek enerji tüketimi yapan birçok sanayi sektörü yüksek maliyetler nedeniyle üretimini durdurdu.

Güneydoğu Enerji Araştırmaları Derneği olarak küresel enerji piyasasındaki dalgalanma Türkiye’yi etkilediğinden enerji maliyetlerinin özellikle sanayide sürdürülebilir olmaktan çıkacağı için endişe ediyoruz. Bununla beraber yüksek enerji fiyatları hayatı, ulaşımı, tarımı ve ticareti de olumsuz etkileyecektir.

 ENERJİ MALİYETLERİNDEKİ ARTIŞ SANAYİDEKİ PROBLEMLERİ DAHA DA DERİNLEŞTİRECEK

Elektrik piyasasında en temel unsur olan arz güvenliği ve düşük maliyetli hizmet yaklaşımı maalesef maliyetlerdeki dengesizlik endüstriyel işletmelerde üretime ve istihdama negatif etki bırakacağı aşikârdır. Birçok sektörde enerji maliyetleri toplam ürün maliyetinin ortalama yüzde 20'sini oluştururken yüksek maliyetlerle birlikte bu oranı iki misline çıkarmıştır. Endüstriyel işletmelerdeki enerji maliyetlerinin artışı sosyal ve ekonomik problemi daha da derinleştireceği göz önünde bulundurulmalıdır.

MESKENLERDE YÜKSEK ENERJİ SARFİYATI VAR

Meskenlerde bilinçli tüketim alışkanlığı yeteri kadar oluşmadığından elektrik ve doğalgaz tüketiminde normalin üzerinde sarfiyat var. Bu anormal sarfiyat hem ev hem de ülke ekonomisini etkilemekte ve enflasyonu tetiklemektedir. Kış başlangıcı ile beraber yeteri kadar tedbirler alınmazsa enerji arzı zor günler geçirecek.

AYDINLATMAYA HARCANAN PARA ENERJİ MALİYETİNİN BEŞTE BİRİ

Türkiye’de aydınlatma tüketimi toplam elektrik tüketimin yaklaşık beşte birini oluşturuyor. Genel aydınlatmalarla beraber yerel yönetimlere bağlı park ve bahçe aydınlatmaları ilgili denetim ilgili birimler tarafından kontrolleri yapılmalıdır.

KAMU BİNALARINDA ENERJİ İSRAFI OLDUKÇA YÜKSEK

Kamuda enerji sarfiyatı oldukça yüksek seviyededir. Aynı zamanda enerji israfının en çok yapıldığı alanlar. 2020 yılı verilerine göre yılda 8 milyar lira kamuda enerji tüketimi gerçeklemiş. Bu bedeller şimdi neredeyse beş misli seviyesinde. Ancak kamuda tüketilen enerjinin yüzde 40’ının geri kazanım potansiyeli var. Yapılacak mühendislik çalışmaları ile kamuda enerji israfının önüne geçilmelidir.

YETKİLİLERE ÇAĞRIMIZ: ENERJİ TASARRUFUNU ZORUNLU YAPIN!

Küresel enerji krizine en acil çözüm olarak enerji sarfiyatının azaltılmasını öneriyoruz. Bu nedenle başta kamu binaları olmak üzere sanayide, meskenlerde, tarımsal faaliyetlerde, aydınlatmada ve ulaşımda enerji tasarrufunun zorunlu olması enerji politikalarımıza pozitif katkı sunacaktır. Yapılacak mühendislik etütleri, uygulamaları ve bilinçli enerji tüketimi konusunda toplumsak farkındalık faaliyetleri ile toplam enerji talebimizi yüzde 15-20 oranında düşürebiliriz. Avrupa’da yüksek maliyetlerden ziyade enerjiye ulaşamama dönemini yaşarken Türkiye’de ise enerji tasarruf uygulamalarının bir tercih değil, artık zorunlu olduğu bilinmelidir.

ENERJİ KRİZİNE KARŞI ACİL EYLEM ÖNERİLERİMİZ

Enerji Krizine Karşı Acil Eylem Önerilerimiz

- Türkiye önümüzdeki 12 ay için enerji sarfiyatında en az yüzde 20’lik tasarrufu hedeflemelidir.

- Kamu binaları için hâlihazırda yürürlükte bulunan 250 TEP tüketim veya 10 bin m2 alan limiti daha da düşürülmeli ve kamu binalarında enerji verimliliği uygulamaları genişletilmelidir.

- Kamu binalarında ısıtma ve soğutma belli bir derecede sabitlenmelidir.

- Kamu binalarında tüm enerji sarfiyatları enerji izleme sistemleri ile denetlenmeli. Bu uygulama bulunmuyorsa ilgili kamu binalarında enerji sarfiyatı kontrolü yapacak personel bulundurulmalıdır.

- Sanayide yüksek oranda enerji verimliliği potansiyeli bulunmaktadır. Motor veya aydınlatma led dönüşümü başta olmak üzere hükümet tarafından sanayicilere yönelik teşvik paketleri açıklanmalıdır.

- Sanayide yenilenebilir enerji kullanımındaki yasal mevzuatlar daha şeffaf ve uygulanabilir olmalı ve yüksek tüketimli sanayicilerin önündeki kapasite sorunları ivediyle çözülmelidir.

- Cadde, sokak, park ve bahçe aydınlatmaları ile ilgili denetimler sıklaştırılmalıdır.

- Verimli olmayan lambalar için led dönüşüm projeleri hızlandırılmalıdır.

- Bakanlık düzeylerinde alınacak komisyon kararları ile umuma açık alanlarda, reklam panolarında, AVM, iş merkezleri gibi yüksek binaların dış cephelerin aydınlatmalarında enerji kısıtlamasına gidilmelidir.

- Bireysel araç kullanımı yerine toplu taşımayı cazip hale getirmek için çeşitli teşvik uygulamaları yapılmalı.

- Enerji tasarrufu yapılması için kamu ve kamu adına çalışan STK’larca bilinçlendirme faaliyetleri düzenlenmeli.

- Okullarda öğrencilere yönelik enerji tasarrufu konusunda farkındalık çalışmaları yapılmalı” şeklinde konuştu” Şeklinde konuştu

Haber: Hüseyin Türkoğlu

iha-2.jpg

iha-3.jpg

iha.jpg

5.jpeg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.