GEADER Genel Başkanı Çelebi’den Akşam Maçı Tepkisi

GEADER Genel Başkanı Çelebi’den Akşam Maçı Tepkisi

Güneydoğu Enerji Araştırmaları Derneği (GEADER) Genel Başkanı ve Enerji Uzmanı Ömer Çelebi, 359 kişinin izlediği maçın akşam oynanmasına enerji israfını gerekçe göstererek tepki gösterdi.

Geçtiğimiz günlerde Atatürk Olimpiyat Stadı’nda Süper Lig ekiplerinden Fatih Karagümrük ile İstanbulspor maçı oynandı. Saat 20.00’de başlayan ve İstanbulspor’un 2-1 kazandığı maçı 359 kişi izledi.

80 BİN KİŞİLİK STADYUMDA MAÇI 359 KİŞİ İZLEDİ

Maçın ardından açıklama yapan GEADER Genel Başkanı ve Enerji Uzmanı Ömer Çelebi, “80 bin kişilik dev stadyum 359 seyirci için yüksek miktarda enerji sarfiyatı yapılarak aydınlatılıyor. Sonsuz enerji kaynağı güneş dururken maçların akşam yapılması son derece yanlış diyerek” tepki gösterdi.

AVRUPA’DA ENERJİ GÜVENLİĞİ TEHLİKE ALTINDA

Dünya büyük bir enerji krizi ile hatta enerjiye ulaşamama riski ile karşı karşıya iken bu dönemde enerji tasarrufunun önemine dikkat çeken Çelebi konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Küresel salgın ve akabinde Ukrayna-Rusya savaşı ile dünya enerji tedarikinde zor bir süreç yaşıyor. Avrupa’da onlarca kat artan maliyetlerle beraber enerji arz güvenliği tehlikede. Almanya, Fransa ve İngiltere başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesi enerjide kemer sıkmaya gitti. Hatta yüksek enerji tüketimi yapan birçok sanayi sektörü yüksek maliyetler nedeniyle üretimini durdurdu.

GÜNEŞ VARKEN MAÇLAR AKŞAM OYNANMAMALI

Dünya enerji güvenliği sorunuyla boğuşurken Türkiye’de de maliyetler sürekli artış gösteriyor. Temel öncelik olarak enerji sarfiyatının azaltılması krize karşı en etkili yol. Ulaşımda, tarımda, kamu binalarında, sanayide kısacası enerji tüketilen tüm sektörlerin tasarruf tedbirleri uygulaması önemlidir. Bu kapsamda geçtiğimiz Pazartesi günü 80 bin kişilik Atatürk Olimpiyat stadında oynan F. Karagümrük-İstanbulspor maçının 359 kişinin izlemesi ve bu mega tesisin aydınlatılması son derece yanlış. Güneş varken yoğun izleyicisi olmayan müsabakaların kesinlikle gündüz oynanması özellikle geçtiğimiz şu dönemde daha uygun olacaktır. Derbi, milli maçlar veya yoğun seyirci kapasitesi olan takımlar için akşam oynanmasına yönelik özel durumlar olabilir. Ancak 359 kişi için Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nun aydınlatılması tamamen enerji israfıdır. Tabi ki enerji tasarruf tedbirleri sadece stadyumlarda değil her alanda enerji talebini azaltmaya yönelik acil eylem planları faaliyete koyulmalıdır.”

Haber: Hüseyin Türkoğlu

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.