Gastroantep, Bakan Ersoy’un Katılımıyla Zeugma Mozaik Müzesi’ndeki Açılış İle Başladı

Gastroantep, Bakan Ersoy’un Katılımıyla Zeugma Mozaik Müzesi’ndeki Açılış İle Başladı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın iş birliğinde düzenlenecek GastroANTEP Kültür Yolu Festivali, Kültür ve Turizm...

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın iş birliğinde düzenlenecek GastroANTEP Kültür Yolu Festivali, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla Zeugma Mozaik Müzesi'ndeki açılış programıyla başladı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın iş birliğinde düzenlenecek GastroANTEP Kültür Yolu Festivali, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla Zeugma Mozaik Müzesi'ndeki açılış programıyla başladı. 16-24 Eylül tarihleri boyunca "GastroAntep Kültür Yolu Festivali" çerçevesinde Festival Park'ta, Türkiye'nin en sevilen sanatçıları ile konserler, gastronomi ve turizm yazarları, gurmeler, yaşam koçları ile söyleşiler, Türkiye'nin ünlü otel ve restoran profesyonelleri, yatırımcıları, ulusal ve uluslararası gıda firmaları, butik tarımcılar, gurme marketler, akademisyenler, sektör temsilcileri ile paneller, söyleşiler ve sergiler meraklıları ile buluşacak.

İspanya, Fransa, İtalya, Portekiz, Lübnan, Ürdün, Amerika olmak üzere 7 farklı ülkenin mutfak kültürü ve gastronomi elçileri olan 11 dünyaca ünlü ödüllü şeflerle söyleşiler yapılacak, Gaziantep ürünleri yeniden yorumlayarak yemek showları gerçekleşecek.

"Amacımız Türkiye'ye uluslararası bir kültür-sanat markası kazandırmak"

Açılışta konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, maksatlarının Türkiye'ye uluslararası bir kültür-sanat markası kazandırmak olduğunu belirterek, "Kıymetli Misafirler, GastroAntep Kültür Yolu Festivalimizin basın lansmanına hoş geldiniz. Böyle güzel bir vesileyle sizlerle bir araya gelmiş olmaktan mutluluk duyuyorum. Gösterdiğiniz ilgi dolayısıyla hepinize teşekkür ediyorum. Evet, Türkiye'ye uluslararası bir kültür-sanat markası kazandırmak için başlattığımız Kültür Yolu Festivalleri projemizin 3'üncü yılındayız. Bin düşünüp bir adım atarak 2021 yılında İstanbul Beyoğlu'nda başladık. Bir yıl sonra İstanbul, Ankara, Çanakkale, Konya ve Diyarbakır olmak üzere 5 şehrimizde 7 festival düzenledik. Verdiğimiz sözlerin arkasında durup aynı hassasiyetlerle yine adım adım hesaplayıp yolumuza devam ettik ve bugün Türkiye Kültür Yolu Festivalleri adı altında yazdığımız başarı hikayesine11 farklı şehrimizi dahil etmiş olmanın memnuniyetiyle karşınızdayız" dedi.

"Festivallere milyonlarca insan katılıyor"

Milyonlarca insanın festivallere geldiğini belirten Bakan Ersoy, "Hafızaları tazelemek adına ilk iki yılın rakamlarını hatırlatmak istiyorum. 2021, Beyoğlu Kültür Yolu Festivali, 78 mekânda, 2 bin 183 sanatçının katılımıyla 381 etkinlik gerçekleştirildi. Yaklaşık 7 milyon 900 bin ziyaretçi ağırlandı. 2022'de, Beyoğlu, Başkent, Troya ve Sur Kültür Yolu Festivalleri ile birlikte çerçevesini genişleterek projemize dahil ettiğimiz Konya Mistik Müzik Festivali'ni gerçekleştirdik. Toplam 7 festivalde, 20 binden fazla sanatçının katılımıyla 362 ayrı mekanda düzenlenen 4 binden fazla etkinliğe 33 milyon kişi katıldı. 2023 festival çalışmalarımıza işte bu muazzam rakamların şevkiyle başladık. Nevşehir, Erzurum, Trabzon, Gaziantep, İzmir ve Antalya'yı projemize dahil ettik. 11 şehrimizde belirlenen 500'den fazla mekanda, 30 bine yakın sanatçının katılımıyla gerçekleştirilecek 4 binden fazla etkinlik planladık. Nevşehir Kapadokya Balon ve Kültür Yolu Festivali'ni, Trabzon Sümela ve Erzurum Palandöken Kültür Yolu Festivallerini tamamladık. Toplam katılımcı sayısı 3 milyon 710 bin kişiye ulaştı. Troya Kültür Yolu Festivali'ni de 9 Eylül'de başlattık. 9 günlük şölen yarın sona erecek. 5 Ağustos'ta başlayan Kapadokya, Sümela, Palandöken ve Troya henüz bitmemesine rağmen 4 şehrimizdeki kültür yolu festivallerine bu güne kadarki katılımcı sayısı 4 milyon 130 bine ulaştı. Rakamlar söze gerek bırakmıyor. Bugün açılışını yaptığımız GastroAntep ve Başkent Kültür Yolu Festivalleri ile bu rakamları çok daha yukarıya çekeceğiz. Ve inanıyorum ki 11 festivalimiz tamamlandığında, kültür-sanat etkinlikleri noktasında Cumhuriyetimizin 100. yılına yakışan yeni bir katılımcı rekorunu inşallah tarihe not düşeceğiz" şeklinde konuştu.

"40 yakın noktadan 400'den fazla etkinlik düzenlenecek"

40'a yakın noktadan 400'den fazla etkinlik gerçekleşeceğini söyleyen Bakan Ersoy, "Gaziantep, sahip olduğu kültür ve medeniyet mirasıyla gerçekten ayrıcalıklı bir şehir. 40'a yakın noktada düzenleyeceğimiz 400'den fazla etkinlikle hem bu mirası ortaya koyacak hem de farklı kültür-sanat unsurlarını vatandaşlarımızla buluşturacağız. Festival çerçevesinde açılışını gerçekleştireceğimiz Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü ile de bu coğrafyanın zenginliğine yakışan istisnai bir kurumu Gaziantep'e kazandırmış olacağız. Ancak bütün bunların yanında Gaziantep'in bizim için çok özel bir farkı daha var. Şehrimiz, Hatay ve Afyonkarahisar ile birlikte UNESCO fark oluşturan Şehirler Ağı'na gastronomi alanında dâhil olma ayrıcalığını taşıyor. Biz bu ayrıcalığın bilinciyle Gaziantep'i festival şehirlerimizin arasına eklerken, Büyükşehir Belediyemizin düzenlediği Gastronomi Festivali'ni merkeze aldık ve Kültür Yolu Festivali konseptine uygun şekilde çerçevesinş genişlettik. Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin'in şahsında bu alanda emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum" ifadelerine yer verdi.

"Gastronomiye çok büyük önem veriyoruz"

Gastronomi alanında ülkeyi tanıtmaya devam edeceklerinin altını çizen Bakan Ersoy, "2018'de, Bakanlık görevinin şahsıma tevdi edildiği günden bugüne gastronominin ve Türk mutfağının bizi turizmde hedeflerimize ulaştıracak en önemli kültür başlıklarından biri olduğunu hep vurguladım. Çalışmalarımızı da TGA'nın kurulmasıyla birlikte daha da yoğunlaştırarak buna göre yürüttük. Gastronomiye yönelik rotalar oluşturduk. GoTürkiye'de hem bu rotalara hem de bölge bölge, şehir şehir mutfağımıza dair detaylı bilgiler paylaştık. Bu alana yönelik tanıtım filmleri hazırlayıp birçok ülkede yayınlanmasını sağladık. Ve son olarak yine TGA ile birlikte uluslararası alanda çok güçlü bir adım atarak İstanbul'u Michelin Rehberi'ne dâhil ettik. Bildiğiniz gibi Michelin Rehberi İstanbul seçkisi 11 Ekim 2022 tarihinde açıklandı ve İstanbul'daki 53 restoran bu seçkide yerini aldı. Söz konusu restoranlar arasında bir tanesi iki Michelin Yıldızı, dört tanesi bir Michelin Yıldızı, bir tanesi ise sürdürülebilirlik değerlerinde de ön plana çıkarak bir yıldızın yanı sıra Yeşil Michelin Yıldızı almaya hak kazandı. Yıldızlı restoranlar dışında 10 restoran "BibGourmand" kategorisinde, geri kalan 38 restoran da tavsiye kategorisinde seçkiye dâhil oldu. Michelin Rehberi'nin turizmdeki önemini rakamlarla çok net bir şekilde ortaya koyabiliriz. Destinasyon seçimi söz konusu olduğunda her 3 turistten 2'si Michelin seçkisindeki destinasyonu tercih ediyor. Dünya genelinde bu destinasyonların gezginler arasındaki bilinirlik oranı ise yüzde 76 Yine Michelin Rehberi'ne dahil olan destinasyonlardaki ziyaretçilerin harcama eğilimlerindeki ortalama artış yüzde 71 olurken, sektör istihdamına çarpan etkisi ise 2 katından fazla olmaktadır. Dünyada gastronomi turizminde önde gelen rakip şehirlere baktığımızda, Tokyo'da 201, Paris'te 118, New York'ta 73 ve Londra'da 69 restoranın yıldız aldığını görüyoruz. Bu rakamlar da atmış olduğumuz adımların önemini göstermesi açısından değerlidir. Biz bu farkındalıkla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu yıl imzaladığımız ek sözleşme ile Michelin Rehberi, Türkiye'deki seçkisine İzmir ve Bodrum'u da dahil etmiştir. İzmir ve Bodrum için ilk kez gerçekleşecek restoran seçkisi, rehberin İstanbul'daki ikinci seçkisi ile birlikte 9 Kasım 2023 tarihinde yine İstanbul'da gerçekleşecek özel bir törenle duyurulacaktır. Ayrıca, Michelin ile imzalanan sözleşme çerçevesinde Michelin Rehberi'nin İstanbul, İzmir ve Bodrum'u çerçeveleyen değerlendirmeleri 5 yıl boyunca devam edecek ve rehber her yıl güncellenecektir" ifadelerini kullandı.

"Türk kültürünün zenginliğini uluslararası arenada tanıtmaya devam ediyoruz"

Türk kültürünün zenginliğini uluslararası arenada tanıtmaya devam edeceklerini belirten Bakan Ersoy, "Bir yanda UNESCO Fark Oluşturan Şehirler Ağı'na gastronomi alanında giren Gaziantep, Hatay ve Afyonkarahisar, bir yanda Michelin Rehberi'nde yerini alan İstanbul, İzmir ve Bodrum. Türk kültürünün zenginliğini uluslararası arenada en üst düzeyde ortaya koymaya, tanıtmaya, bunu turizmdeki adımlarımıza en güçlü şekilde entegre ederek turizmimizi çeşitlendirmeye devam ediyoruz. Kültür Yolu Festivalleri bu yaklaşımımızın en istisna örneğidir. Dünyada bu büyüklükte, zenginlikte ve yaygınlıkta ikinci bir festival silsilesi yoktur. Diğer festivallerimizde olduğu gibi GastroAntep Kültür Yolu Festivali'ne gelen herkesi bu gözle festivali yaşamaya, bu ayrıntılara dikkat etmeye ve elbette diğer kültür-sanat etkinlikleriyle birlikte Gaziantep'in eşsiz mutfağını deneyimlemeye davet ediyorum. GastroAntep ve Başkent Kültür Yolu Festivallerimizin açılışının hayırlı olmasını, vatandaşlarımızın kültür ve sanatla dolu anlar yaşamalarını diliyor, hepinize saygılar sunuyorum" şeklinde konuştu.

Gaziantep Valisi Kemal Çeber ise, "Bakanımıza ve tüm misafirlerimize hoş geldin diyorum. Çok özel bir ülkemiz var. Burada yapılacak her faaliyet, bu bölgenin tamamının kültür yolu denebilir. Çok keyifli günler geçireceğiz bu 10 gün dolu dolu geçecek. Misafir perverliğimizi göstereceğiz" dedi.

"Bu şehir Allah'ın izniyle buraya milyonlarca kişiyi getirecek"

Milyonlarca kişiyi şehre getireceklerini ifade eden Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, " Çok kıymetli misafirlerimiz dünyanın gözbebeği şehrimize hoş geldiniz. Şimdi ne kadar kültürün varsa o kadar zenginsin. Soframızda büyük bir zenginlik var. Siz bizi dünyaya tanıtmak için büyük gayret gösterdiniz. Bu sofrada bizim hikayemiz var. Bu şehir medeniyet şehridir. Dünyayı iyi okuyan bir şehirdir. Biz bu toprakların çocuklarıyız çok ekmek zorundayız. Çok çalışmak zorundayız. Bu şehir Allah'ın izniyle buraya milyonlarca kişiyi getirecek" diye konuştu.

Gastroantep, Bakan Ersoy’un Katılımıyla Zeugma Mozaik Müzesi’ndeki Açılış İle Başladı

Gastroantep, Bakan Ersoy’un Katılımıyla Zeugma Mozaik Müzesi’ndeki Açılış İle Başladı

Gastroantep, Bakan Ersoy’un Katılımıyla Zeugma Mozaik Müzesi’ndeki Açılış İle Başladı

Gastroantep, Bakan Ersoy’un Katılımıyla Zeugma Mozaik Müzesi’ndeki Açılış İle Başladı

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.