Badem Üreticileri İthalat Vergilerinin Düşürülmesine Tepkili

Adıyaman’ın Kâhta ilçesinde, badem ithalat vergilerinin düşürülmesine tepki gösteren badem üreticileri, HÜDA PAR İlçe Başkanlığı ile beraber basın toplantısı düzenledi.

Adıyaman Karayolu üzerinde bulunan, Kâhta Badem Satış Merkezi önünde bir araya gelen badem üreticileri, geçtiğimiz yıllarda yüzde 40’larda bulunan ithal badem vergisinin yüzde 2’ye düşürülmesini protesto etti.

Kâhta Badem Birliği Başkan Yardımcısı Mutlu Doğan, "Gönül isterdi ki Adıyaman Kahta'nın ırgat şehir olmaktan kurtuluşunu kutlayalım. Gönül isterdi ki bugün bahçe sayılarının iki katına, üç katına çıkmış olmasını kutlayalım. Gönül isterdi ki Adıyaman ve ilçelerimizin bahçe sayılarının kat be kat fazla olmuş olmasını ve refah seviyesinin artmış olmasını kutlayalım. Ama maalesef bugün burada alın teriyle, cefayla, sıkıntıyla büyük bedeller ödeyerek çocuğumuz gibi baktığımız, yetiştirdiğimiz bahçelerimizin sökümleri için buradayız. Neden?" ifadelerini kullandı.

"GÜMRÜK VERGİLERİNİN SIFIRA GELMESİ NEDENİYLE BU DURUMLA BAŞ EDEMİYORUZ"

Doğan açıklamasının devamında, Son iki yılda yükselen girdi maliyetleri karşısında belimiz bükülürken, bir de ithalatçı ile ithalat gümrük vergilerinin sıfıra gelmesi nedeniyle bu durumla baş edemeyecek durumdayız. 2017'de gece yarısı meclisten geçirilen telif ile yüzde 43,2 olan badem gümrük vergileri yüzde 15'e düşürüldü. O dönem badem Birliği ve Ziraat Odası Başkanlarımızın girişimleri sonucu aylar sonra vergile yüzde 25'e çıkarıldı. Aslında bu bizim aldığımız bir zafer değildi. Çünkü ithalatçı ürününü geçirmiş, tüccarda ürününü almıştı. Bugün geldiğimiz noktada gümrük vergileri 2021 yaz ayında hasılat başlarken yeniden yüzde 2'ye düşürülerek ek fon vergileriyse nerede ise sıfıra indirilmiştir." dedi.

Yetkililere seslenen Doğan, "Sayın cumhurbaşkanımızın belirlediği Türkiye yüzyılında yine Sayın Cumhurbaşkanımızın deyimiyle 'Yerli ve milli' olan bizlere bu zülüm neden reva görülmektedir. Buradan Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Bakanlarımıza sesleniyoruz: biz üreticilerin üretmeye devam edebilmesi için ithal gümrük ürünlerinin bir an önce yüzde 40 seviyelerine çıkarılmasını talep ediyoruz. Aksi taktirde yeli ve milli olan bile değil İspanyol ve Amerikalı üreticiler olacaktır." ifadelerini kullandı.

"ÜRETİM DEVAM EDECEKSE GÜMRÜK VERGİSİNDE BİR DÜZENLEME KAÇINILMAZDIR"

Badem üreticileri Başkanı Mehmet Yıldırım, "Türkiye'de badem üretimi çok az iken ithalat gümrük vergileri yüzde ellilerin üzerindeydi. Üretim başladıktan sonra ithalat gümrük vergileri yüzde 43,2oldu. 2017'de bir gece yarısı yüzde 43,2'den yüzde 15'e düşürüldü. 2021'de ise yüzde 15'ten yüzde 2'lere düşürüldü. Şimdi biz şunu anlamakta zorluk çekiyoruz. Neden üretim artmışken bölgede refah seviyesi oluşmaya başlamışken gümrük vergileriyle fiyatların aşağı çekilmesini biz bilmiyoruz. Buradan yetkililere sesleniyorum: Neden bunu yapıyorsunuz? Düşük fiyatlarla Avrupa'daki Amerika'daki üreticilerle yarışın diyorlar. Onlar ciddi şekilde hükümetlerinden destek alıyorlar. Adam 5 euroya satsa 5 euro kazanıyor. Türkiye'de bunun tam tersidir. Kabuklu baden burada yaklaşık 40 liradır. Üretici bunu 50 liraya satmaya çalışıyorsa 10 ton satan 100 bin lira kazanmış olacak. Bu asgari ücrete bile denk gelmiyor. Üretim devam edecekse gümrük vergisinde bir düzenleme kaçınılmazdır." dedi.

HÜDA PAR Kahta ilçe Başkanı İrfan Demiral, son yıllarda Adıyaman'da üretim alanı genişleyen badem fiyatının çiftçiyi memnun etmediğini dile getirdi.

Başkan Demiral, "Son yıllarda markalaşmaya başlayan Adıyaman bademinin değersizleştirilmesi ve yetkililerin bu duruma duyarsız kalması badem üreticilerini ve Adıyaman olarak bizlerini rahatsız etmektedir. Tarım Kredi Kooperatifinin bundan önce açıklamış olduğu fiyat çiftçiyi memnun etmemekteydi. Ancak dün akşam fiyat güncellemesine gitmesiyle beraber çiftçinin yüzü gülmeye başladı. Ama çok çok daha önemli olan bir konu ithal badem uygulamasıdır. Zamanında ilgili Bakanlık'ın hibe ve teşvikleriyle Adıyaman ilimizde bahçeler kurulurken yüzde kırklarda olan ithal gümrük vergileri bugün neden yüzde iki, üç seviyelerine düşürüldüğüne açıklık getirilmelidir. Yerli ve milli söylemlerle yola çıkılan yeni Türkiye yüz yılında yerli ve milli bademimiz bulunurken ithal bademe yönelinmesini abesle iştigal olarak görüyor ve yönelimin yerli ve milli bademe yönlendirilmesini talep ediyoruz." şeklinde konuştu.

Demiral açıklamasının devamında, " HÜDA PAR bölgemizin kimsesiz ve sahipsiz bırakılmasını kabul etmiyor bu sorunun acil bir şekilde çözüme kavuşturulmasını yetkililerden talep ediyoruz." dedi.

Haber: Hüseyin Türkoğlu

badem-3.jpg

badem-1.jpg

badem-5.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.