Açlık Gazzelilerin Kapısını Çaldı
Küresel örgütler bu kıtlığı göz ardı etmedi.
On aydan uzun bir süredir Gazze Şeridi sakinleri, amansız İsrail işgali nedeniyle savaşın yıkımına katlanıyor. İşgal, şeridi kuzey ve güney olarak böldüğünden ve topraklarını terk etmeyi reddedenlere karşı toplu cezalandırma yöntemi olarak açlığı kullandığından ve kuzey Gazze'deki evleri yıktığından durum daha da kötüleşti.
Gazze'deki kıtlık, fırınlar ve un fabrikaları da dahil olmak üzere hayati gıda ile ilgili altyapıyı tahrip eden İsrail hava saldırıları tarafından yönlendirilerek her gün tırmanıyor. Bu, temel mallarda yaygın kıtlığa ve geniş tarım alanlarının yok olmasına yol açtı. Kuzey Gazze'de 750.000'den fazla Filistinli, savaş, abluka ve geçişlerin kapatılması nedeniyle ciddi gıda kıtlığı çekiyor ve gıda maddeleri pazarlardan kayboluyor veya karşılanamaz hale geliyor.
Euro-Mediterranean Human Rights Monitor, şeritteki toplam tarım arazisinin %75'inin savaş başladığından beri kullanılamaz hale geldiğini tahmin ediyor. Bu, Gazze'de yarım milyondan fazla insanı daha geniş bir insani krizin ortasında kıtlık tehdidiyle karşı karşıya bıraktı.
Filistinliler Evde Çiftçiliğe Yöneldi
Çaresizce hayatta kalma çabasıyla birçok Filistinli evde çiftçiliğe yöneliyor. Aileler gıda kriziyle mücadele için alternatif bir yol olarak ev bahçelerini ekmeye başladı. Kuzey Gazze'de yaşayan Hassan Jasser şöyle açıklıyor: "İşgal, Gazze'ye sebze ve meyve girişini engelledikten ve üzerimize sert bir abluka uyguladıktan sonra, işgalin yıktığı evlerimizin kalıntılarına tohum ekmek zorunda kaldık. Günlük ihtiyaçlarımızın bir kısmını karşılamak için patlıcan, biber, patates, mısır ve molokhia ektik."
Kuzey Gazze'nin kıtlıkla karşılaşması ilk kez değil. Altı ay önce, Filistinliler buğday unu ve pirinçteki ciddi kıtlık nedeniyle hayvan yemi olarak kullanılacak mısır ve arpayı öğütmek zorunda kalmıştı. Bugün, kıtlık daha da büyük bir şiddetle geri döndü.
Birçok sakin, güneyden un kamyonları gelmesini umarak harap olmuş bölgenin sokaklarında günlerce beklemek zorunda kaldı. Ancak İsrail işgali, bu kamyonların kuzeye ulaşmasını engelledi ve bunun sonucunda geceleri sokaklarda uyuyan birçok vatandaş katledildi. Yüzlerce kişi çocuklarını doyurmak için yiyecek beklerken öldü.
Gazze'deki Hükümet Medya Ofisi, yardım, gıda ve ilaç üzerindeki abluka nedeniyle özellikle kuzey vilayetlerinde gıda durumunda ciddi bir kötüleşme olduğu konusunda uyardı. Özellikle bir milyondan fazla çocuk arasında açlıktan daha fazla ölüme yol açabilecek artan kıtlık tehdidine dikkat çekti. Bunların arasında 3.500 çocuk yetersiz beslenme, gıda eksikliği, besin takviyeleri ve aşılar nedeniyle doğrudan ölüm riski altında.
Büyük yıkım ve izolasyona rağmen, Kuzey Gazze sakinleri tarım arazilerinin bir kısmını rehabilite etmek için muazzam çabalar sarf ediyor. Tohum ekmeye çalışıyorlar, hatta kuru olanlar bile, ve devam eden kıtlıkla mücadele etmek için sebze, meyve veya yapraklı yeşillikler elde etmek için başarılı çiftçilik için uygun koşullar yaratmaya çalışıyorlar. Kuzeydeki bazı ekim çabaları başarılı oldu ve pazarlarda sınırlı gıda sağladı, ancak yüksek fiyatlarla.
Ev bahçeciliği ve tarımsal rehabilitasyon girişimlerine katkıda bulunanlardan biri olan Wiam Salem şunları paylaştı: “Savaştan önce, işgal tarafından yok edilmeden önce meyve ağaçları üreten ve satan Şeyh Radwan fidanlıklarında çalışıyordum. Gazzeliler, ablukadan bu yana pazarda ciddi sebze eksikliği olması nedeniyle on aydan uzun süredir ekecekleri sebze tohumları arıyorlar.”
Girişim, ilkel aletlerle bazı fidanlıkları ve tarım arazilerini rehabilite etmeye başlayan Kuzey Gazze'deki bir grup tarım mühendisiyle başladı. İlk başarıdan sonra fikir, ailelerine yiyecek sağlamak için ev bahçelerini veya yakındaki alanları ekmeye başlayan sakinler arasında hızla yayıldı.
Salem, "Zorluklara rağmen sebze üretmek için fidanlığın küçük bir şubesini açmaya karar verdik. Elimizden geldiğince çok şey sağlamak için çok çalıştık, ancak artan talep ve kötüleşen kriz nedeniyle yerel pazarın ihtiyaçlarının yalnızca küçük bir bölümünü karşılayabiliyoruz." diye ekledi.
Açlık Gazzelilerin Kapısını Çaldı
Küresel örgütler bu kıtlığı göz ardı etmedi. Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Gıda Programı'nın 5 Haziran 2024 tarihli bir raporu, savaş devam ederse Gazze'de bir milyondan fazla insanın Temmuz ortasına kadar ölüm ve açlıkla karşı karşıya kalabileceğini öngördü. 13 Haziran 2024'te UNRWA, "Gazze'nin çocukları her gün çöplerde yiyecek arıyor" dedi ve sektörde 330.000 tondan fazla atığın biriktiğini ve bunun da felaket düzeyinde çevresel ve sağlık riskleri yarattığını belirtti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.